2024. április 26., péntek

Egészségügyi vészhelyzettel fenyeget a diabétesz Nagy-Britanniában

Egészségügyi vészhelyzettel fenyeget a diabétesz Nagy-Britanniában, ahol évente 280 ezer embernél diagnosztizálják a betegséget - hívta fel a figyelmet a Diabetes UK brit jótékonysági szervezet, amely szerint a cukorbetegek magas aránya komoly nyomást gyakorolhat a szigetország egészségügyi szolgáltatásaira.

A szervezet szerint naponta 738 ember tudja meg Nagy-Britanniában, hogy a túlsúlyossággal összefüggő 2-es típusú cukorbetegségtől szenved.
A Diabetes UK elnöke, Barbara Young szerint az adatok egy hamarosan bekövetkező nemzeti egészségügyi vészhelyzetről tanúskodnak. Mindez komoly nyomást gyakorolhat az egészségügyi szolgáltatásokra és katasztrofális következményekkel járhat a páciensekre nézve.
- Ahogy növekszik a diabétesszel küzdők száma, úgy valószínűleg egyre több embert látunk majd olyan súlyos szövődményeket elszenvedni, mint az amputáció, a veseelégtelenség és egyre többen fognak tragikusan fiatalon meghalni - húzta alá Young.
Az illetékes hatóságok azt tanácsolják az embereknek, hogy táplálkozzanak egészségesen és végezzenek rendszeres testmozgást a betegség megelőzése érdekében. A brit lakosság több mint egyharmada küzd kezdődő diabétesszel és a szigetországban mintegy négymillióan szenvednek a betegségtől.
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint 2012-ben a Nagy-Britanniában élő 15 éven felüliek majdnem egynegyede volt elhízott.