2024. április 26., péntek

Önkéntesek a Ludasi-tónál

A nemzetközi önkéntes munkatáborba tíz fiatal érkezett a világból

A végéhez közeledik a Ludasi-tó partján az az önkéntes munkatábor, melynek keretében a tó keleti partján javítják a tanösvényt, vágják a nádat, valamint a Szelevényi erdőben irtják a vaddohányt. A tíz táborlakó Franciaországból, Finnországból, Németországból, Oroszországból, Csehországból és Kanadából érkezett hozzánk, hogy a két hetes táborozásuk alatt a speciális természeti rezervátumban az önkéntes természetvédelmi munka mellett barátkozzanak, fejlesszék a nyelvtudásukat és megismerjék egymás kultúráját.

Darko Vasiljević, a tábor koordinátora lapunknak elmondta, nem először kerül sor ilyen jellegű táborra, melynek fő szervezője a Szerbiai Fiatal Kutatók és a Palics-Ludas Közvállalat, mely utóbbi a szállás és az étkeztetés költségeit állja.

– Az elmúlt napokban dolgoztunk a halászház felújításán, mólókat helyeztünk el a tanösvényen, vágtuk a nádat, és a Szelevényi erdőben az invazív növényeket, mégpedig a vaddohányt, vagy ahogy más néven ismerik, a selyemkórót irtottuk, melyek veszélyeztetik a védelem alatt álló növényi fajokat. Habár bárki végezhet önkéntes munkát, ha elmúlt 18 éves, de a táborlakóink ezúttal is főként fiatalok – tudtuk meg a koordinátortól.

A Szerbia Fiatal Kutatók Szervezete immár harmincöt éve létezik és ezen belül működik az Önkéntes Szolgálat, mely együttműködik a világ más hasonló önkéntes szervezeteivel. Ezek a szervezetek más civil szervezetekkel, közvállalatokkal, községekkel együttműködve összesen mintegy ötezer önkéntes tábort szerveznek éves szinten, a szerbiai Önkéntes Szolgálaton keresztül pedig mintegy ötszáz szerbiai fiatal kutató vesz részt ezekben a külföldi önkéntes táborokban.

– Önkénteskedni mindenképpen érdemes, hiszen amellett, hogy hasznos munkát végez az ember, sokat tanul is, és nem utolsósorban éppen a nemzetközi jellegét tekintve célja a barátkozás, egymás megismerése, elfogadása is – mutatott rá a koordinátor, hozzátéve, a ludasi tábor mellett Szerbiában másik tizennégy önkéntes tábort is szerveznek, melyek a természetvédelem mellett egyéb területeket is érintenek, s ezeknek a táboroknak összesen több mint háromszáz külföldről érkező résztvevője lesz, akik egy kis időt nálunk töltenek. Hozzátette, hogy a nemzetközi önkéntes táborokban való részvételnek nincsen semmilyen feltétele, így életkortól, szakképesítéstől, végzettségtől függetlenül mindenki jelentkezhet, aki szeret utazni és valami hasznosat csinálni, aki pedig szeretne kijutni egy külföldi önkéntes táborba, annak a Szerbia Fiatal Kutatók irodájában kell jelentkezni.

Az önkéntes munkatábor július 6-án, azaz a hétvégén zárul, azonban ma este a Szúnyogcsárdánál egy különleges nemzetközi estre kerül sor, ahol mindegyik résztvevő bemutatja saját országát, kultúráját, az ottani szokásokat, gasztronómiát stb., és mivel ez egy nyitott esemény, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.