2024. április 26., péntek

A demokratáké a legitimitás

Pajtić szerint a haladók korrupciót vezettek be a tartományi parlamentben

A Demokrata Párt nem érdekelt egy egységkormány létrehozásában Vajdaságban, nem kívánnak „politikai zagyvalékot” létrehozni csak a hatalom megtartása érdekében – jelentette ki csütörtökön dr. Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke a B92 Kažiprst (Mutatóujj) című műsorában. Aláhúzta, hogy pártja vajdasági bizottsága egyhangúlag hozta meg azt a döntését, hogy tárgyaljon a Vajdasági Magyar Szövetséggel, a Vajdasági Szociáldemokrata Ligával és az Új Demokrata Párttal a kormány átalakításáról. Nem tartja szerencsésnek, hogy a liga és az új demokraták nem határolódtak el a Szerb Haladó Párttal való együttműködés lehetőségétől, mert Pajtić szerint ez a szervezet a fontos kérdésekhez való dilettáns hozzáállása miatt nem érdemel helyet a tartomány kormányában. Nem kívánt találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy mikor történhet meg a rekonstrukció. A választások kiírását rossz megoldásnak nevezte, mert, mint mondta, nem lehet az országban minden három hónapban szavazást tartani, ezenkívül pedig a DP-nek megvan a legitimitása Vajdaságban, a haladóknak pedig nincs, a legitimitás ugyanis kizárólag szavazás útján szerezhető meg. Hozzátette, hogy vitára ad okot az SZHP magatartása, mely a 2012-ben lezajlott választások eredményét figyelmen kívül hagyva a polgárok politikai akaratával ellentétben a képviselők elkobzásán dolgozik.

– Mi vagyunk az egyetlen olyan állam, melyben a köztársasági hatalom tüntetéseket szervezett a tartományi ellen. Aleksandar Vučić az ellenőrzése alatt szeretné tudni az állami rendszer egészét, egy autoritárius rezsim bevezetésén dolgozik – értékelte Pajtić.

Kijelentette, hogy a haladók korrupciót vezettek be a Tartományi Képviselőházban, mert képviselőket vásároltak maguknak. Véleményének adott hangot, hogy egy esetleges választási folyamat is problematikusnak számítana a csökkentett mértékű sajtószabadság miatt. A Demokrata Párt rendezte sorait, közölte, s bejelentette, hogy Nađa Higl úszónő belépését követően más közéleti személyiségek is rövidesen csatlakoznak majd a párthoz.