2024. április 26., péntek
NAGYBECSKEREKI VÍZGYÁR

Nyílt levél a miniszterelnöknek

Három hónapja annak, hogy a nagybecskereki Naš grad naša stvar civil egyesület levélben fordult Tomislav Nikolić államfőhöz és Aleksandar Vučić kormányfőhöz, amelyben a város ivóvíz-ellátásának a mielőbbi megoldását sürgetik. Mivel a miniszterelnöktől eddig nem érkezett válasz, tegnap nyílt levélben fordultak hozzá.

Emlékeztetik, hogy törvényes eljárásban juttatták el a kabinetjébe a levelet és a petíciót, amelyet hatezer nagybecskereki polgár írt alá. Levelükben többek között idézik a Batut közegészségügyi intézet jelentését, amely szerint a magas arzéntartalmú víz fogyasztása növeli a rákbetegségek veszélyét (különösen a bőr-, a húgyhólyag, a tüdő és a veserákot). A nagybecskereki ivóvízben pedig 1000, esetenként 2000 százalékkal nagyobb az arzén mennyisége a megengedettnél. A megoldás évek óta húzódik, ami komoly következményekkel jár az itt élők egészségére nézve.

Az önkormányzat közben azt tervezi, hogy július elsején újabb versenypályázatot ír ki az egészséges ivóvíz biztosítására. A civilek szerint azonban az elaborátum, melyben az egészséges ivóvíz biztosításának a tervezett módját taglalják, arra utal, hogy a helyi hatalom, illetve a Városi Vízművek nem rendelkeznek kellő szakmai háttérrel. Ezért a civilek egy köztársasági szintű szakmai bizottság összeállítását sürgetik, hogy az užicei példa alapján mielőbb megoldódjon a nagybecskerekiek problémája is.

Tekintettel arra, hogy a városi hatalom az átmeneti időszakra nem biztosította az alternatív vízellátást, a miniszterelnöktől az kérik, hogy tekintélyével hasson oda, hogy ez megtörténjen. Annál is inkább, mivel sem a nagybecskereki iskoláskor előtti intézmények, sem az iskolák, sem a kórházak részére nincs biztosítva az egészséges ivóvíz.