2024. április 26., péntek

Putyin utazik, katonái lőnek

Moszkva támogatja Petro Porosenko ukrán elnök 14 pontos béketervét és az általa egyoldalúan kihirdetett tűzszünetet, az Ukrajnában egymás ellen harcolókat pedig tárgyalásra szólította fel. Porosenko június 20-án jelentette be a Kelet-Ukrajnára vonatkozó egyhetes tűzszünetet, amelynek fő célja, hogy az oroszbarát erők letegyék a fegyvert. Az ukrán elnök közölte: az ellenszegülőket megsemmisítik. A Kreml nem sokkal később még úgy ítélte meg, hogy ez a kelet-ukrajnai orosz felkelőkhöz intézett ultimátum, s az első hivatalos nyilatkozatában nem támogatta a béketervet. Állásfoglalása azóta módosult.

Az ún. „donyecki népköztársaság” újonnan felesküdött harcosainak egy csoportja Donyeck városának főterén (Fotó: Beta/AP)

Az ún. „donyecki népköztársaság” újonnan felesküdött harcosainak egy csoportja Donyeck városának főterén (Fotó: Beta/AP)

A tűzszünet ellenére Kelet-Ukrajnában a hétvégén több városban is összecsapások voltak. Az oroszbarát lázadók néhány helyen megtámadták az ukrán kormányerőket, rajtaütöttek határállomásokon is, megsebesítve több határőrt. A szakadárok jelezték, hogy addig nem teszik le a fegyvert, amíg a kormányerők nem távoznak Kelet-Ukrajnából. Az ukrán csapatoknak erre nincs felhatalmazásuk, csak arra, hogy a tűzszünet idején kizárólag akkor használják fegyvereiket, ha megtámadják őket.

Az Egyesült Államok közben bejelentette: szankciókkal sújt kelet-ukrajnai szakadárokat. A büntetés részeként hét orosz lázadóvezér amerikai bankszámláját befagyasztják, ezenkívül az amerikai cégeknek megtiltják, hogy velük üzleteljenek.

Az USA és az EU eddig már több orosz állampolgárt sújtott büntető intézkedésekkel, Vlagyimir Putyin elnökhöz közeli személyeket is. Sok kívülálló szerint ezek a szankciók nevetségesek, nem kényszerítenek senkit irányváltásra. Erre talán az USA is ráébredt. Washington ugyanis közölte, hogy komolyabb büntetésekre készül, ha a Kreml nem tesz lépéseket a krízis enyhítésére.

Úgy tűnik, Putyin nem hátrál. Az orosz elnök ugyanis a hétvégén teljes harckészültséget rendelt el az ország csaknem negyven százalékát lefedő központi katonai körzetben, ahol egyhetes rendkívüli hadgyakorlatot tartanak. Ez a katonai körzet Közép-Oroszországot (a Volga és az Ural térsége közötti hatalmas területet), valamint Nyugat-Szibériát foglalja magába. Legnyugatibb csücske négyszáz kilométerre van Ukrajnától.

A hadgyakorlaton 65 000 katona-, mintegy 180 repülőgép, hatvan helikopter és több mint ötezer egyéb haditechnikai eszköz vesz részt. Putyin az utóbbi hónapokban több ilyen gyakorlatra adott parancsot. A hétvégén kezdődött művelet azért keltett meglepetést, mert az orosz elnök holnap Bécsbe utazik, ahol az ukrán válság rendezése kiemelt napirendi pontként szerepel a tárgyalásain.

Ausztriai hivatalos látogatásán Porosenko béketervéről is egyeztet; találkozik Didier Burkhalter svájci államfővel, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökével. Az EBESZ soros elnökeként Burkhalter már közleményében üdvözölte az ukránok egyoldalú tűzszünetét.