2024. április 26., péntek

Több gyakorlat, kevesebb elmélet

Új szakok a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolában

Magyar nyelven olyan új osztály nyílik a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Középiskolában, amely bizonyára sok nyolcadikos érdeklődésére számot tarthat: ez a multimédia-elektrotechnikus szak, amely habár kísérleti osztályként működik majd, mégis 30 diákot vesz fel. Stúdiókban, színházakban helyezkedhetnek el. A másik újdonság a magyar tagozaton a gépi megmunkáló – operatőr kísérleti osztály, ahova 20 tanuló juthat be.

– A diákok itt megtanulnak esztergapadon és marógépen dolgozni, tehát a tradicionális fémmegmunkálást, és ugyanakkor a számítógép-irányítású gépeken is elsajátítják a műveletek programozását. Kevesebb általános tantárgyat és több szaktantárgyat tanulnak, több a gyakorlati oktatási órák száma, mint más profilokon, a mérnökeink, mestereink sok órát foglalkoznak a tanulókkal, valóban megtanítják e tanulókkal a szakmát, és az sem mellékes, hogy a szabadkai vállalatok, vállalkozók keresik az e szakot végzett fiatalokat – mondta Ivanović Erzsébet igazgatónő. A számítógépes szerkesztő-gépésztechnikus szakra 30 magyar tanulót vesznek fel, ugyanúgy, mint a mechatronikai technikus szakra. Ez utóbbi most került át a kísérletiből a rendes oktatásba. – Ez egy igazi hibrid szak, egyesíti az informatikát, a gépészetet és az elektronikát, e szakemberekre nagy szüksége lesz a mai, korszerű gépeket használó cégeknek. Kísérleti osztályként nyílik meg 24 tanulóval az információs technológiák elektrotechnikusa szak, ez váltja fel a számítógép-elektrotechnikusi szakot, és előnye, hogy több figyelmet fordít a szoftverfejlesztésre – magyarázta az igazgatónő. Közlekedési szakirányon a közúti közlekedési technikusi szak nyílik meg, 30 tanulóval. Közlekedésbiztonsági szakot is szerettek volna megnyitni, de ezt egyetlen szerbiai középiskola esetében sem hagyta jóvá a minisztérium, mert a rendőrképző középiskolában is van ilyen szak. Ez helyett kapták most, júniusban a multimédia szakot.

A szabadkai Műszaki Középiskolában az idén szerb nyelven nyílik egy lakatos-hegesztő szak, amely a gépészet terén ezermestereket képez majd, az első évben még az iskolai műhelyben lesz heti egy nap gyakorlat – amelyet bizonyos mértékben irányítanak azok a cégek is, amelyek támogatják ezt a szakot, hisz ők tudják, leendő dolgozóiktól mit várnak el –, második osztályban már heti két, harmadikban három napot töltenek gyakorlati oktatáson ezek a diákok, és az említett vállalatokban is a mentori feladatokra felkészített mesterek foglalkoznak velük. A vállalatok, vállalkozók az ügyes, szorgalmas diákoknak munkalehetőséget is kínálnak majd. Jövőre magyar nyelven is nyílik majd ilyen német rendszerű osztály vagy villanyszerelő szakon, vagy szintén lakatos-hegesztő szakon.

Az iskola honlapján minderről lehet olvasni, és ha valakinek dilemmái vannak a pályaválasztással kapcsolatban, minden hétköznap szívesen látják az iskolában egy kis tájékozódásra.