2024. április 26., péntek

Petíció a sörgyár megmentéséért

A nagybecskereki Zrenjaninsko volim egyesület kezdeményezi a helybeli sörgyár (ZIP) és a hozzá tartozó épületegység megmentését az utókornak. Tegnapi közleményükben bejelentette, hogy június közepétől július végéig támogató aláírásgyűjtést szervez, nyilvános vitákat tart, a városközpontban pedig különböző akciókkal próbálja megnyerni a város közvéleményét.

A nagybecskereki sörgyárat 2003-ban privatizálták, amikor Momčilo Rajić 912 ezer euróért megvásárolta vagyonuk 51,04 százalékát. 2006 tavaszán azonban leálltak a termeléssel, és munka nélkül maradt 250 dolgozó. A csődeljárást a nagybecskereki önkormányzat kezdeményezte (mint az egyik hitelező) abból a megfontolásból, hogy elkerüljék a vállalat automatikus törlését a jegyzékből.

Az egyesület közleménye szerint a város legrégibb ipari létesítménye, egyik szimbóluma és identitásának része nem veszhet el. Ezért követelik az építészeti komplex megőrzését a törvénnyel összhangban, mindannak a felújítását, aminek történelmi értéke van, elsősorban a termelési berendezést és gépeket. Továbbá kezdeményezik a sör és egyéb termékek gyártásának a felújítását is – persze, a helyzethez képest, reális mértékben. Ez a gyakorlatban egy kis sörgyár beindítását jelentené. Úgyszintén kezdeményezik a sörkészítési szakma tanításának a beindítását, valamint egy sör- és a söripari múzeum létrehozását.

Emlékeztetnek, hogy a nagybecskereki sörgyár 1745 óta létezik, és bár jelenleg nem működik, a vidék legrégibb ilyen létesítménye, amely történelmi jelentőségű épületben van, és értékes ipari berendezéssel rendelkezik. A nagybecskereki sörgyár nemcsak a város, hanem az egész Közép-Bánát számára, de szélesebben is fontos. A kelet és közép-európai országok példái azt mutatják, hogy lehetséges újjáéleszteni az ilyen létesítményeket, fenntartható, gazdaságilag kifizetődő komplexumokká alakítva őket.

Az egyesület szerint a történelmi hagyatékról való lemondás és annak további tönkretétele, sorsára hagyása végtelen felelőtlenség lenne a nagybecskerekiek iránt. A petíciót átadják a helyi önkormányzatnak, valamint az illetékes tartományi és köztársasági intézményeknek.