2024. április 26., péntek

Šešelj feltételeket szabott Hágának

A radikálisok vezetője nem jelentkezne a rendőrségnek, nem viselne elektronikus karkötőt, ragaszkodna a közszereplés jogához

Vojislav Šešelj gyors választ küldött a hágai Nemzetközi Törvényszék kérelmére, melyben arra szólították fel, foglaljon állást, élne-e az ideiglenes szabadlábra helyezés jogával. Ezt azért hagynák jóvá a több mint 11 éve Hágában tartózkodó, emberiség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolt Šešelj számára, mert nem lehet megjósolni, mennyi időre lesz szüksége az ügyét átvevő új bírónak az esettel való megismerkedéshez, az ítélet kihirdetéséhez. Vojislav Šešelj a bírósághoz eljuttatott válaszában közli, hogy amennyiben valóban elbocsátják ideiglenesen, úgy csupán egyetlen feltételnek kész eleget tenni: ígéretet tesz, hogy nem hagyja el Szerbiát. Kifejti, hogy nem hajlandó meghatározott időközönként jelentkezni a rendőrségen, nem hajlandó elektronikus karperecet viselni, továbbá semmilyen más olyan egyéb intézkedéseknek sem fog eleget tenni, melyek korlátoznák egyéni szabadságjogait és emberi méltóságát. Hozzátette, hogy ebben az esetben ragaszkodna a közszereplés jogához is, részt venne a szerbiai politikai életben, interjúkat adna, tévéműsorokban szerepelne, s bírálná az illegálisnak tartott hágai törvényszék működését. Nem hajlandó arra sem, hogy elfogadja „a belgrádi kormány bármilyen garanciáit” Hágába való visszatérésére vonatkozólag.

Šešelj tiltakozott az ellene folytatott eljárással kapcsolatos bírósági státuskonferenciák meg nem tartása miatt, melyeket legalább 120 naponta napirendre kellett volna tűzni. Ezeken az értekezleteken a vádlott egészségügyi állapotával, fogva tartásával kapcsolatos részleteket közölhet, s a konferenciák elhanyagolása jogsértésnek tekinthető. Tiltakozott ezenkívül még amiatt is, hogy a bíróság nem vette fontolóra a fogságának felfüggesztésére tett javaslatokat, mely ugyancsak kötelessége lett volna a vádlott szerint a nemzetközi szokásjoggal összhangban.

A Szerb Radikális Pártnál megismételték, hogy az egyedüli helyes utat Šešelj fogva tartásának teljes felfüggesztése és nem ideiglenes szabadlábra helyezése jelentené. A korábbi hírek szerint a szabadlábra helyezésről tíz napon belül hoz majd döntést a törvényszék.