2024. április 26., péntek

Melyik út vezet a karbantartáshoz?

A hiányos törvénymódosítás miatt senki sem gondozza a tartomány másodrangú állami utait

A probléma megoldása egyszerű: Az államnak vissza kell adnia a Szerbiai Utak közvállalatnak a tartományban található másodrangú utak karbantartásának hatáskörét egészen addig, amíg a tartományi kormány nem dolgozza ki az említett utak gondozására vonatkozó költségvetést, és nem alapít erre a célra közvállalatot – nyilatkozta Miroslav Vasin tartományi gazdasági titkár tegnap, a tartományban kiépített másodrangú állami utak karbantartásának és felújításának jogi problémái kapcsán megtartott sajtótájékoztatón.

Vasin a média képviselőit arra emlékeztette, hogy a szóban forgó utak karbantartása egészen a közelmúltig nem okozott problémát. A gondok akkor keletkeztek, amikor a kormány tavaly májusban elfogadta a közvállalatokról szóló törvénymódosítást. Ennek értelmében április 11-étől a Putevi Srbije (Szerbiai Utak) útkarbantartó közvállalatnak le kellett állítania működését a tartomány másodrangú utain. Így a vállalat megszakította tevékenységét Vajdaság érintett útjain, ám a problémát tovább fokozta, hogy a módosítás nem tartalmazza, kinek a hatáskörébe tartoznak az útgondozással kapcsolatos teendők, valamint azt sem, hogyan finanszírozza a tartomány a karbantartást.

A titkár megemlítette, hogy már háromszor felkeresték a kormányt az említett probléma megoldása érdekében, viszont az időközben bekövetkezett kormányátalakítás, a választások és a legutóbbi kormányalakítás miatt az említett utak ügye csak most kerül napirendre.

Vasin arról is beszélt, hogy az áradások idején az útkarbantartó közvállalat folyamatosan tisztította az utakat, ám amikor vége lett a rendkívüli helyzetnek, ezek a munkálatok abbamaradtak, így két megrongálódott út azóta is érintetlen, és emiatt ezeken nagyon lassan, vagy csak egy sávon folyik a közlekedés.

Surján Endre, a gazdasági titkárság szakmunkatársa arra mutatott rá, hogy ha „gazdátlanok” maradnak a másodrangú állami utak a tartományban, akkor idővel egyre inkább balesetveszélyesek lehetnek. Azt is kifejtette, hogy az utak állapota a külföldi befektetéseket és az egyéb üzleti terjeszkedéseket is veszélyeztetheti, mivel gondokba ütköznek azok a cégek, amelyek például az utak mentén, illetve az utak profilján terveznek építkezni. Egyrészt azért, mert nem tudják, hogy kihez forduljanak engedélyekért. Emellett a projektumdokumentáció kidolgozását sem tudják elkezdeni, ennek következtében pedig késik az építkezés megkezdése.