2024. április 26., péntek

Magyarként vállalkozni

Megtartották a Nagybecskereki Magyar Vállalkozók Egyesületének első közgyűlését

A Nagybecskereki Magyar Vállalkozók Egyesülete ez év március 12-én alakult meg, első közgyűlését pedig – amellyel gyakorlatilag a közvélemény elé léptek – szombaton tartották meg a helybeli Petőfi MME székházában. Az eseményen a meghívott negyven vállalkozó közül harmincan voltak jelen. Köztük nemcsak nagybecskereki, hanem muzslyai vállalkozók is megjelentek. Az érdeklődésből ítélve a kezdeményezők azt remélik, hogy az egyesület idővel felöleli az egész Közép-Bánát magyar vállalkozóit. Az eseményen jelen volt néhány munkanélküli, de vállalkozni vágyó személy is, akik számítanak az egyesület segítségére.

Nagybecskerek két évszázados ipari fejlődésében nagy szerepet játszottak a magánvállalkozások. Az utóbbi két évtized megpróbáltatásai és a mostani gazdasági válság ellenére szerencsére vannak még, akik továbbviszik ezt a hagyományt.

Az egyesület megalapításának egyik célja, hogy a vállalkozók segítésével befektetőket vonzzonak a régióba, hogy együtt lépjenek fel a nemzetközi piacon (kiállításokon és a tapasztalatszerzés terén), és nem utolsósorban a nemzetközi pályázatokon való közös fellépéssel munkahelyeket teremtsenek, ami végső soron az itteni magyarság megmaradását szolgálja. Mint Somogyi Sándor nagybecskereki borász mondja, kettős érdekről van szó: az egyik, hogy egy vállalkozás sikeres legyen, a másik pedig, hogy segítse a magyarként való megmaradásunkat. Szerinte az egyesület sikeressége elsősorban maguktól a vállalkozóktól függ. Vencel Ida három évtizede sikeres vállalkozó, kihangsúlyozta abbéli szándékát, hogy tapasztalatával segít majd mindenkit, aki vállalkozást indítani.

A nagybecskereki vállalkozók első szélesebb körű találkozója megmutatta azt is, hogy mennyire szerteágazó tevékenységekkel foglalkoznak a nagybecskereki magyar vállalkozók, kezdve a kőfaragóktól a cipészeken, szabókon, borászokon, asztalosokon, virágkertészeken és könyvelőkön át egészen a nyomdászokig. Mint ahogy Simon Ferenc mondja, fontos feladatuk lesz a pályázatokon való közös fellépés, a befektetők felkutatása, a nemzetközi kiállításokon való közös fellépés, valamint a kezdő vállalkozók felkarolása is. A minél jobb együttműködés érdekében pedig rendszeressé fogják tenni a magyar vállalkozók találkozóit.

A közgyűlésen megválasztották az egyesület elnökségét, melynek tagjai: Meleghy Zoltán, Mészáros Violetta, Mészáros István, Simon Ferenc, Gabona Ferenc, Tóth Szakáll Gabriella és Tóth Tünde. Az egyesület elnökét az elnökség később választja meg.