2024. április 26., péntek

A Déli Áramlat kiépítése nem kifizetődő?

Több oroszországi szakértő úgy véli, hogy a Kínába irányuló gázvezeték megépítése ugyanannyira nem lenne kifizetődő, mint a Déli Áramlaté. Konsztantin Krutyihin elemző négy pontban sorolja fel azokat az okokat, amelyek szerint nem kifizetődő a Déli Áramlat építése.

Az első szerint az orosz gáz iránti kereslet nem fog megnövekedni Európában. A legoptimistább előrejelzések szerint Európa gázfogyasztása nem lesz több évi 30 milliárd köbméternél, és ezt folyékony gázzal is fedezni tudják, nem feltétlenül lesz szükség a Gazprom szállításaira.

A második ok szerint a már meglevő gázvezetékek kapacitása így is nagy, egyszerűen nincs rá szükség. A jelenleg Európába irányuló gázvezetéken évente 250 milliárd köbméter gáz halad keresztül, tavaly mindössze 138 milliárd köbméter volt a forgalom.

A harmadik ok szerint a Déli Áramlat kiépítése akadályozza Moszkva ázsiai gazdasági terjeszkedési terveit.

A negyedik szerint nincs pénz a vezetékek megépítésére. A Déli Áramlat létrehozása 70 milliárd dollárba kerülne, míg a Kínába irányuló vezetéké több mint 100 milliárdba.
– Az orosz politikai vezetés mindenáron meg akarja büntetni Ukrajnát, s ennek eszközéül a Déli Áramlat szolgálna – mondta Krutyihin.

Vladimir Milov szintén ellenzi a Déli Áramlat megépítését, mondván, hogy az európai piacon nincs akkora kereslet az orosz gáz iránt, csupán arra lenne jó, hogy kikerülje a tranzitország Ukrajnát. A gázvezeték megépítéséből Genadij Timcsenkó, a Sztrojtranszgasz igazgatója, Vlagyimir Putyin közeli barátja profitálna, aki már meg is kapta az engedélyt a bulgáriai szakasz megépítésére – mutatott rá Milov.