2024. április 26., péntek
ROLAND GARROS

Nadal maradt Párizs királya

A spanyol négy játszmában verte Đokovićot, kilencedszer lett bajnok Párizsban és marad a ranglista élén – Sarapova nyerte a női egyest, Jorović döntőt veszített

Párizsban semmi sem változott, a Roland Garros bajnoka újra Rafael Nadal lett, Novak Đoković számára pedig marad a remény, hogy majd egyszer, lehet, hogy már jövőre, mégis meghódítja a fények városának salakját. Ezúttal nem sikerült, a tegnapi döntőben Nadal négy játszmában, teljesen megérdemelten szerezte meg a serleget, ami csúcsot jelentő kilencedik elsősége a francia nemzetközi bajnokságon. A spanyolnak ez volt összesen a 14. Grand Slam-trófeája, amivel beérte Pete Samprast az öröklista második helyén, és már csak három elsőség hiányzik, hogy utolérje Roger Federert is. A nagy siker velejárója, hogy Nadal marad a világranglista élén is, és a mai új listán 170 ponttal előzi meg tegnapi kihívóját.

A mérkőzés Đoković ízlése szerint indult, s úgy tűnt, ez a legjobb alkalma, hogy végre átvehesse a Musketások kupáját. Az első játszma nyolcadik játékában nyerte el Nadal kezdőütését, megnyerte a játszmát, és a következő játszma hatodik játékáig jól is játszott. Ekkor azonban megingott, de nem csüggedt, mert azonnal lenullázta a spanyol előnyét. Alighanem ez volt a meccs fordulópontja, hisz Novak nem használta ki a pszichikai előnyt, a játszmát a 12. játékban, immár sokat hibázva, elveszítette, amit követően Nadal végig fölényben volt. Novak egyetlen újabb alkalma a negyedik játszmában adódott, amikor megint ledolgozta a 2:4-es hátrányt, de ugyanaz történt mint a második szettben, a spanyol tudott erősíteni, Novak pedig már reményvesztetten kettős adogatási hibával tett pontot a sikertelen párizsi hadjáratának végére. Đokovićnak ez volt a 13. nagy döntője, és a győzelmi aránya 6:7-re romlott, Nadallal szemben pedig a mérlege 19:23-ra áll.

Ivana Jorović álma nem valósult meg, a 17 éves tehetség az ifjúsági torna döntőjében bukott el. Jorović a döntő első játszmáját rövidítésben nyerte meg az orosz Darija Kaszatkina ellen, ami zsinórban a 11. párizsi játszmája volt, azt követően azonban visszaesett, nem viselte el a lelki terhet, de mint utólag kijelentette, a döntőbe jutást is sikerként könyvelheti el.

Marija Sarapova lett a női torna bajnoka, hisz a nagyszerű döntőben három játszmában múlta felül az új korosztály legjelesebbjét, a román Simona Halepet. Sarapova, akiről 2004-ben, amikor Wimbledonban első nagy tornáját nyerte, azt feltételezték, hogy salakon sose lesz sikeres, de 2012-ben végre Párizsban is bajnok lett, amivel teljessé tette a trófea-készletet, érdekes módon éppen a Roland Garroson tudott kétszeres bajnok lenni. Az orosznak ez az 5. nagy serlege, amivel a nyílt korszak öröklistáján Martina Hingisszel a 11. helyet osztja, összesen pedig a 32. tornagyőzelme. A Párizsban inkasszált 2 millió dollárral a kereseti öröklistán megelőzte Venus Williamset, és a fölényesen leggazdagabb Serena Williams mögött a második lett. Sarapova a ranglistán is haladt, hisz már ötödik, az idény hátralevő részében pedig akár Serena legkomolyabb riválisa is lehet az első helyért, hisz a tavalyi sérülése miatt 2014-ben már csak 100 pontot véd. Férfipárosban francia, női párosban pedig kínai siker született.

E héten Dušan Lajović a Queens club tornáján indul, az 1. fordulóban pedig a spanyol veterán Feliciano Lopez lesz az ellenfele. A kassai challengeren Peđa Krstin a bosnyák Šetkićtyel kezd, Caltanissettában pedig Fucsovics Márton az olasz Nasot húzta ki. A birminghami női tornán Ana Ivanović az első kiemelt és erőnyerő a rajton, a 2. fordulóban pedig a német Mona Barthel vagy a horvát Ajla Tomljanović várja. Ugyanott Bojana Jovanovski a belga Yanine Wickmayerrel kezd. A selejtezőben érdekelt volt Babos Tímea és Vesna Dolonc is. A magyar a 2. fordulóban a brit Katy Dunne ellen veszített, noha az első játszmában 2:0-ra, a másodikban pedig 4:0-ra is vezetett, míg Doloncot az osztrák Tamira Paszek búcsúztatta.

A futures tornákon a szerbiai teniszezők három döntőt játszottak, de csak egy serleget nyertek. A szlovéniai Litijában Miki Janković győzedelmeskedett, az új 18 ponttal pedig a jövő hétfőn a ranglista 475. pozíciója táján találja magát. Budapesten Györe László az elődöntőben könnyen győzte le az osztrák Brunnert, a döntőben azonban, nem is meglepetésre, három játszmában veszített a 26 éves svéd Patrik Rosenholmtól. Györe különösen a mérkőzés elején dobott alá, amikor zsinórban háromszor elveszítette az adogatást, és a svéd 5:0-ra vezetett. Györe jövő hétfőn a 355. hely táján lesz. A törökországi Bodrumban Nikola Milojević a döntőt attól az amerikai Jared Donaldsontól veszítette el, aki kétszer már Györét is legyőzte. Milojević az új pontokkal a ranglistán a 455. helyig haladhat. E héten Milojević és Janković is a belgrádi futuresen indulnak, Györe lemondta a siófoki szereplést, és várhatóan a következő héten indul majd a Balaton-parti városban.

Roland Garros, férfiak, döntő: Nadal–Đoković 3:6, 7:5, 6:2, 6:4. Nők, döntő: Sarapova–Halep 6:4, 6:7, 6:4. Férfipáros, döntő: Benneteau, Roger-Vasselin–Granollers, M. Lopez 6:3, 7:6. Női páros, döntő: Hszie, Peng–Errani, Vinci 6:4, 6:1. Lányok, döntő: Kaszatkina–Jorović 6:7, 6:2, 6:3, fiúk, döntő: Rublev–Munar 6:2, 7:5.

BIRMNGHAM. – A női torna selejtezője 1. fordulójában: Babos–Dart 6:3, 6:2, Dolonc–Ozaki 6:4, 6:4, 2. forduló: Dunne–Babos 6:2, 7:6, Paszek–Dolonc 7:5, 6:4.

BUDAPEST. – A futures elődöntőjében: Györe–Bunner 6:4, 6:2, döntő: Rosenholm–Györe 6:3, 5:7, 6:4.

BODRUM. – A futures döntőjében: Donaldson–Milojević 6:3, 6:4.

LITIJA. – A futures elődöntőjében: M. Janković–Crepaldi 6:2, 6:2, döntő: M. Janković–Cagnina 6:2, 3:1 – feladás.