2024. április 26., péntek

Eredménytelen tárgyalás a Srbijagasban

Az Agroživ dolgozói pénteken is lezárták a Temesvári utat, hétfőn a gyárkapu előtt folytatják a tiltakozást

A bégaszentgyörgyi (žitištei) Agroživ baromfi-feldolgozó kompánia sztrájkoló dolgozóinak a küldöttsége Mitar Vučurević polgármester kíséretében pénteken eredménytelen tárgyalást folytatott Dušan Bajatovićtyal, a Srbijagas vezérigazgatójával és Milan Dukićtyal, a közvállalat ellenőrző bizottságának elnökével.

Ezt Jovica Katić, a Függetlenség Szakszervezet vállalati vezetője és a sztrájkbizottság elnöke közölte. Mint mondta, a Srbijagasban azt hangoztatták, hogy „a kezük meg van kötve”, és a tulajdonukban levő baromfivágóhíd további sorsa a szerbiai kormánytól függ. Onnan kell várni a híreket a további sorsukat illetően. A vezérigazgató abban reménykedik, hogy a kormány majd szociális programot fogad el, és a csődbe jutott kompánia dolgozói nem távoznak munkahelyükről végkielégítés nélkül. Ugyancsak a kormánytól függ, hogy az Agroživ dolgozói mikor kapják meg az elmaradt öthavi fizetésüket.

A szakszervezeti vezető a dolgozókkal ismertette a tárgyalás további részleteit is. Dušan Bajatović elmondta, hogy a Srbijagas 27 millió eurót fektetett az Agroživba (amely 2010-ben került a tulajdonukba), az államtól pedig további ötmillió eurót kaptak. Hogy ekkora támogatással sem tudtak kilábalni a válságból, az szerinte elsősorban a kompánia vezetőségének tehetetlenségéről tanúskodik. Felrótta azt is, hogy sok a dolgozó a vállalatban. Először azt mondták neki, hogy a kompániában 900-an dolgoznak, majd ez a szám rövidesen 1500-ra duzzadt. Emiatt állami felülvizsgálót küldött a kompánia ügyvitelének a kivizsgálására. A Srbijagas vezérigazgatója azt is elmondta, hogy van érdeklődő az Agroživ megvásárlására, de abban az esetben csak 450 dolgozó maradhat munkahelyén. Az elmaradt fizetésekkel kapcsolatban pedig kilátásba helyezte négy elmaradt havi járandóság kifizetését, amit előzőleg a szerbiai kormánynak is jóvá kell hagynia.

A dolgozók még április közepén fogadást kértek az energiaügyi minisztériumtól, de a választ még várják. Elsősorban arra a kérdésre kérik a választ, hogy mi lesz az ország egyik legnagyobb baromfi-feldolgozójának további sorsa, és hogy mit remélhetnek a dolgozók.

Közben pénteken folytatódott a sztrájkolók tiltakozása. Reggel lezárták a bégaszentgyörgyi vágóhíd kapuit és az ügyviteli épület bejáratait, mintegy kétszázan pedig 7 és 14 óra között eltorlaszolták a Nagybecskerek és Temesvár közötti nemzetközi utat, Bégaszentgyörgy Klek (Bégafő) felőli kijáratánál. Az útzárlat idején csak az elsősegély-szolgálat, a rendőrség és a tűzoltók járműveinek adtak szabad utat. Ez nem kis bosszúságot okozott a Magyarcsernye, Szerbcsernye, Magyarittabé vagy a román határ irányából közlekedők számára. Az útzárlat idején a forgalom az Udvarnok–Jankahíd–Szentmihály felé vezető terelőúton zajlott. A bejelentés szerint hétfőtől az Agroživ bégaszentgyörgyi létesítményei előtt folytatják a tiltakozást. Hogy lesz-e útzárlat, arról még nem döntöttek. Megtörténhet, hogy a tiltakozást a szerbiai kormány épülete előtt folytatják.