2024. április 26., péntek

Összefogás a családon belüli erőszak visszaszorításáért

A családon belüli erőszak törökbecsei áldozatai minden támogatást és védelmet megkapnak az illetékes intézményektől – erről született megállapodás múlt héten a Szociális Központban. Az eseményen jelen voltak a Törökbecsei Roma Egyesület, a törökbecsei önkormányzat, a rendőrség, az egészségház, az óbecsei Alapfokú Bíróság, az oktatási-nevelési intézmények, valamint a nagybecskereki szabálysértési bíróság képviselői.

A megállapodás egyik kezdeményezője a nyolc éve működő Törökbecsei Roma Egyesület, amely a nemzeti kisebbségek nyelvén is üzemeltet egy SOS-telefont, amelyre havonta átlagosan harminc telefonhívás érkezik, és ezek nyomán évente mintegy száz eset kerül bíróság elé. Az egyesület ezenkívül ingyenes jogi szolgálattal is rendelkezik, amely jogi tanácsadást és josgsegélyt is biztosít a rászorulóknak. Danica Jovanović, az egyesület elnöke és az SOS-telefon koordinátora azt reméli, hogy az együttműködési megállapodásban lefektetetteket a gyakorlatban is alkalmazni fogják az illetékesek.

Olga Lalić községi tanácstag azt emelte ki: ezzel a megállapodással a törökbecsei önkormányzat a civil társadalom megerősödéséhez szeretne hozzájárulni, hiszen a családon belüli erőszak nemcsak egyéni, hanem társadalmi probléma is.