2024. április 29., hétfő

Gyermekvállalást segítő rendelkezések Magyarkanizsán

A város önkormányzata új rendeletekkel támogatja a családbővítést

Magyarkanizsa községben a termékenység egyharmaddal alacsonyabb annál a szintnél, amely a népesség természetes újratermelődéséhez szükséges lenne. Ez azt jelenti, hogy 100 nőre 210 gyermek kellene, hogy jusson. Az első gyermek vállalása azonban 5 évvel kitolódott a ’90-es évekhez képest, és ez nem csak nálunk, hanem egész Európában általános jelenség. Ráadásul ez sokszor azt eredményezi, hogy a párok emiatt nem is vállalnak második vagy esetleg harmadik gyermeket.

Magyarkanizsai önkormányzata ezért rendeletet hozott a mesterséges megtermékenyítés költségeinek a megtérítéséről, hogy segítse azokat a családokat, akik szeretnék ezt az eljárást igénybe venni, azonban nem tudják a költségeket maguk fedezni, tudtuk meg Darabán Piroskától, a Községi Tanács művelődéssel, gyermek- és egészségvédelemmel megbízott tagjától a hétfőn megtartott sajtótájékoztatón. Mint elmondta, a testen kívüli megtermékenyítésre tett első két kísérletet még fedezi a szerbiai kötelező egészségbiztosítás, a harmadikat azonban nem. Egy ilyen eljárás költségei manapság pedig akár 150-200 ezer dinárra rúghatnak, ezért a város önkormányzata 75 ezer dinárral járul hozzá a harmadik kísérlet részköltségeinek fedezéséhez, hogy ezzel is ösztönözze a családokat a gyermekvállalásra.

Hasonló célt szolgál a három- vagy többgyermekes családoknak járó kedvezménykártya is, amelyről szintén szó volt a sajtótájékoztatón. A kártya feljogosítja ezen családokat, hogy jutányosabb áron kaphassanak belépőt különböző művelődési- és sporteseményekre, és további kedvezményekhez jussanak egyéb szolgáltatások terén is, amelyek listáján folyamatosan bővíteni kívánják. Éppen ezért a város önkormányzata felkéri mindazon vállalatokat, intézményeket és egyéb szervezeteket, akik szeretnének ebben közreműködni, hogy mielőbb jelezzék segítő szándékukat, hogy tovább bővíthessék a kedvezmények sorát ezen nagycsaládok számára.

A fenti támogatások jogosultságának feltételeiről, a lombikbébi-program részleteiről, illetve a kedvezménykártya benyújtási kérelméről, valamint a csatolandó dokumentumokról a polgárok Magyarkanizsa község honlapján, illetve személyesen a Közigazgatási Hivatalban tudnak tájékozódni. A nagycsaládosoknak járó kedvezménykártya pedig június második felétől igényelhető.