2024. április 26., péntek

A kerítés sem segít

Madrid az uniót is bevonná a menekültkérdés kezelésébe

Spanyolországnak egyre több gondot okoznak az Afrikából érkező illegális bevándorlók, akik az év eleje óta valósággal elárasztották Marokkót. Azért ezt az észak-afrikai országot, mert földközi-tengeri partvidékén spanyol exklávék, azaz külterületek is vannak, ahová bejutva a menekültek gyakorlatilag az EU területén találják magukat.

Ezek közé az exklávék közé a 75 ezres lélekszámú Ceuta és a hozzávetőlegesen ugyanannyi helybelit számláló Melilla város, továbbá néhány – többnyire lakatlan – mediterrán szigetecske tartozik. Az afrikai menekültek elsősorban Ceutába vagy Melillába vágynak.

A két helység közelében afrikaiak tömegei ütöttek tábort, hogy alkalomadtán besurranjanak a szögesdróttal védett spanyol, azaz uniós területre. Ceuta és Melilla közelében valóságos kis sátorvárosok alakultak, amelyekben az illegális átkelésben reménykedők tengetik napjaikat.

Tavaly ötven százalékkal emelkedett a határzáron sikeresen átjutók száma. Idén szintén egyre többen próbálkoznak illegálisan besurranni a két spanyol fennhatóságú városba. Legutóbb több mint ezren indultak útnak, hogy bejussanak Melillába. A hét derekán indított roham résztvevői közül legalább négyszáznak sikerült is behatolnia a városba, ahol a menekülteket befogadó, 480 férőhelyes központban helyezték el őket, ahol már legalább kétezer ember zsúfolódott össze.

A többieket visszaszorították a határőrök, de akadtak olyanok is, akik képtelenek voltak átmászni a várost tizenkét kilométeren övező, szögesdróttal is védett kerítésen. Ceutát szintén hasonló akadály választja el a marokkói szárazföldtől.

Helyi emberjogi szervezetek nemrég arra hívták fel a figyelmet, hogy Spanyolország az eddiginél is magasabb kerítés építésébe kezdett Melillánál. A spanyol hatóságok az új akadállyal az afrikai menekülőket az eddiginél hatékonyabban szeretnék feltartóztatni.

Madrid közben az EU-hoz fordult segítségért, mert egyedül egyre nehezebben birkózik meg a menekültproblémával. Róma szintén az unió közbelépését sürgeti, hisz Olaszországba is hatalmas tömegek érkeznek illegálisan Afrikából. Brüsszel egyelőre tehetetlen, ugyanis közös és egységes uniós bevándorlási politika nem is létezik.

Madridnak ráadásul nem csak a menekültekkel akad egyre több gondja, hanem Marokkóval is megannyi vitája adódott már. Marokkó ugyanis mind Melillát mind Ceutát magának követeli. Emiatt az utóbbi évtizedekben több diplomáciai pengeváltásra került sor a két ország között, megmérgezve a kétoldalú viszonyt.

Marokkó azzal érvel, hogy a vitatott területek spanyol ellenőrzése a gyarmati múlt hagyatéka. Madrid viszont arra hivatkozik, hogy az ENSZ Spanyolországnak ítélte a két várost, amelyeket a spanyolok alapították a középkorban, amikor Marokkó még nem is létezett.