2024. április 26., péntek

Đoković újra Federer ágán

Nehéz sorsolás a lányoknak a Roland Garroson – Krajinović és Krunić kiesett, Babos és Dolonc még táblára juthat

Ha nem történik bombameglepetés, a Roland Garros június 6-ai elődöntőjében Nadal–Wawrinka és Đoković–Federer lesz a párosítás – döntött a pénteki párizsi sorsolás.

Serena Williams sorsolta ki a férfi párosítást (Fotó: Beta/AP)

Serena Williams sorsolta ki a férfi párosítást (Fotó: Beta/AP)

Első párizsi serlegéért és a világranglista első helyéért folyó csatározásának rajtján Novak a 25 éves és a ranglistán 42. helyezett portugál Joao Sousával mérkőzik. Egyszer már megmérkőztek, és tavaly a US Openen Đoković csak négy játékot engedélyezett. A 2. fordulóban a francia Jeremy Chardy és a spanyol Daniel Gimeno meccsének továbbjutója következik, a 3. fordulóban a horvát Marin Čilić a valószínű ellenfél. A nyolcaddöntőben Novak Jo-Wilfried Tsongával, a negyeddöntőben pedig Miloš Raonićtyal vagy Kej Nisikorival találkozhat. Dušan Lajović elsőre nehéz ellenfelet kapott, a párizsi 1. fordulóban az argentin Federico Delbonisszal kerül szembe. Az eszményi nyolcaddöntő a következő lenne: Nadal–Haas, Ferrer–Dimitrov, Wawrinka–Fognini, Murray–Gasquet, Berdych–Isner, Federer–Gulbis, Raonić–Nisikori, Đoković–Tsonga.

A nőknél Szerbia képviselőinek nem jutott könnyű sorsolás. Jelena Janković a kanadai Sharon Fichmannal kezd, második ellenfele a japán Kurumi Nara lehet, a 3. fordulóban pedig a román Sorana Cirstea következhet. Ana Ivanović a hat évvel ezelőtti nagy sikere színhelyén a már bizonyított francia tehetséggel, Caroline Garciával kezd, második ellenfele az ukrán Jelena Szvitolina, a harmadik pedig a cseh Lucie Šafářová lehet. Bojana Jovanovski az olasz Camila Giorgit, Jovana Jakšić pedig a Grand Slam-bemutatóra a szlovák veterán Daniela Hantuchovát kapta ellenfeléül.

A női nyolcaddöntő párjai, ha a magasan rangsoroltak mind továbbjutnak: S. Williams–Lisicki vagy Vinci, Sarapova–Cibulková vagy Stosur, A. Radwanska–Suárez, Kerber–Penneta vagy Bouchard, Kvitová–Ivanović, Halep–Stephens, Janković–Errani, Na Li–Wozniacki.

A férfiaknál Rafael Nadal, a nőknél Serena Williams védi a serleget.

A Roland Garros selejtezőjében Filip Krajinović a 2. fordulóban magabiztosan nyert az olasz Lorenzo Giustino ellen, majd a tábláért csatázva a 20 éves és a ranglistán csak 423. francia Laurent Lokolitól szenvedett vereséget. Egyenrangú csata folyt, a zombori az első játszmában szettlabdákat hagyott ki, majd a másodikat is 5:4-es vezetésről veszítette el. Vesna Dolonc három játszmában győzte le az ausztrál Jarmila Gajdošovát, és a késő délután folyamán az orosz Kszenija Pervakkal játszott a tábláért. Babos Tímea is feljutásközelben jár, hisz könnyen nyert a holland Indy de Vroome ellen, és az utolsó körben az ukrán Marina Zanevska volt az ellenfele. Nem jutott viszont túl a második selejtezőkörön Aleksandra Krunić, akit a román Irina-Camelia Begu csak két játékot engedélyezve múlt felül.