2024. április 26., péntek
NAFTAGAS-MONTAŽA

Hatodik eladási kísérlet

Jelica Vukolić csődeljárási igazgató közzétette a nagybecskereki Naftagas-Montaža Rt. eladásáról szóló felhívást. Ez lesz a vállalat immár hatodik eladási kísérlete. Az árajánlatokat június 20-áig fogadják.

Az ügyviteli épület felét árulják (Fotó: Kecskés István)

Az ügyviteli épület felét árulják (Fotó: Kecskés István)

A legutóbbi, ötödik árverés elmaradt, mert senki sem fizette be a versenypályázaton való részvételre feljogosító letétet, és nem vette át a dokumentációt. Hasonló okból végződtek sikertelenül a korábbi eladási kísérletek is.

A legújabb versenypályázaton a vállalat (megmaradt) vagyonát 237,9 millió dinárért kínálják fel a lehetséges vásárlóknak. Ez nem jelenti azt, hogy nem adhatják el ennél olcsóbban. A felkínált árnak azonban meg kell haladnia a kikiáltott összegnek legalább a felét. Ennél alacsonyabb áron csak akkor kelhet el, ha a csődeljárási igazgató megkapja a hitelezők beleegyezését.

A potenciális vásárlóknak a vállalat ingó és ingatlan vagyonát kínálják, amelynek legértékesebb része a Belgrádi úton levő ügyviteli épületüknek a fele (2054 négyzetméter), valamint a hozzá tartozó egykori étkezde (2049 négyzetméter), melynek úgyszintén a fele marad a Montaža tulajdonában. De eladják az épület közelében levő, 45 férőhelyes parkolót is, valamint a csődeljárás alatt álló vállalat gépezetét és nyersanyagkészletét.

A Naftagas-Montaža az egykori Jugoszlávia legnagyobb csővezeték-építő vállalata volt. Munkásai nyolcezer kilométernyi nagyprofilú gáz- és kőolaj-vezetéket építettek ki. Sokat dolgoztak külföldön is. Két évtizeddel ezelőtt azonban vita támadt a dolgozók és a vezetőség között, a fizetések, napidíjak és egyéb juttatások kapcsán. A kollektíva két részre szakadt, közben egyre rosszabbak lettek a gazdálkodási mutatók, így a sztrájkok és az igazgatóváltások után lejtőre került. Egyre kevesebb munkát kaptak, eladósodtak, munkagépeiket elárverezték. A kétszáz dolgozó évek óta nem jár be a munkahelyére. Számlájuk 2005 óta zárolva van, miután a dolgozók többsége – az elmaradt bérek miatt – beperelte a vállalatot. Eladósodásuk miatt egyre sűrűbben járt náluk a bírósági végrehajtó, ennek következtében lefoglalták és elárverezték gépezetük nagyobb részét. Az udvarukban nem maradt egyetlen komolyabb munkagép sem.

A vállalat eladásával 2010 óta próbálkoznak, miután egy hitelező sem tett kísérletet a csődbe jutott vállalat átszervezésével.