2024. április 26., péntek

Hangokba zárva

Szemerédi Bernadett színésznő vasárnap énekesnőként mutatkozik be Szabadkán

Szemerédi Bernadett színésznő vasárnap délután 5 órai kezdettel musicalekkel, sanzonokkal, keresztény dalokkal, magyar és külföldi popslágerekkel lép fel a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben. A művésznő már jó ismerőse a rendezvények rendszeres látogatóinak, hisz a közelmúltban már több alkalommal bemutatkozott színésznőként (Az Andrási Attila által rendezett Kié ez az ország? és a Magyar Piéta című előadásban és a Dóczy Péter által rendezett Trianon árnyékában című előadásban), illetve az Úgy tudlak Téged... című monodrámával is bemutatkozott a Lányi Ernő IME József Attila utcai székházában.

Érdemes közelebbről is megismerni ezt a sokoldalú, tehetséges színésznőt, előadóművészt: Hódegyházán, a 700-800 lelket számláló bánáti településen született. A családban mindkét oldalról nagy hagyománya van a zenének, a zene szeretetének, édesapja több hangszeren is játszik, nem csoda, hogy Bernadett a beszédtanulással egyidejűleg kezdett dudorászni, énekelni. A hegedűtanulást 8 évesen a zentai zeneiskolában kezdte, Kovács Nándor növendéke volt, már második évtől elkezdett versenyekre járni, zenekarokban, triókban kvartettekben is játszott. Nyolcadik után Szegedre ment volna a konzervatóriumba, de akkor történt a középfokú zenei oktatás átszervezése, úgyhogy gimnáziumba iratkozott, közben énekelni tanult, hegedült, sőt vers- és prózamondó versenyekre is járt. Harmadikos volt, amikor a gimnázium drámacsoportjának a tevékenységébe is bekapcsolódott, egyre többet járt színházba, és annyira megszerette, hogy amikor pályaválasztásra került a sor, úgy gondolta, a színház annyira komplex műfaj, amelyben minden művészeti ág kicsúcsosodik, hogy érdemes lenne ezzel megpróbálkoznia. Szegeden kezdett egy színitanodában tanulni, két év után felvették a Pesti Magyar Színiakadémiára, ott végzett prózai szakon. Végzősként alkalma volt együtt dolgozni Miklós Tiborral, aki újjáélesztette a Rockszínházat, Bernadett számára nagy megtiszteltetés volt, hogy őt is beválogatta a nagy öregekből és fiatalokból álló csapatba. Ebben az időben ismerkedett meg Kiss Márton atyával, a bélfenyéri Szent Miklós Gyermekotthon vezetőjével, és azóta néhány havonta hosszabb koncertkörútra megy, a gyermekotthon javára szervez gyűjtést. Szabadúszó. Osztályából konkrét kőszínházi státust senki sem kapott, tehát senkit sem alkalmaztak társulati tagként, csak egy-egy produkcióra szerződtették őket. Végzősként sok előadásban játszott a Pesti Magyar Színházban, ezeket a szerepeket a színész minősítés megszerzése után vissza kellett adnia.

– Castingokra jártam, elkezdtem komolyabban Miklós Tiborral dolgozni, illetve találkoztam az Andrási Attila által vezetett Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínházzal, és a Halottak napjától virágvasárnapig című dráma volt az első, amelyben játszottam. Azóta nagyon sok szép szerepet köszönhet ennek a színháznak. Magyarországon és határokon túli területeken is játszunk, jó érzés megtapasztalni, hogy mindenütt mekkora lelkesedéssel fogadnak bennünket, az energia, amelyet mi adunk a színpadon, az többszörösen jön vissza a nézőtérről – osztotta meg velünk tapasztalatait Bernadett.

– Vasárnap délután Szabadkán, a Lányiban a Hangokba zárva című műsoromban a fiatalok és az idősebbek egyaránt találnak igényüknek megfelelő zeneszámot. Lesznek komolyabb hangvételű keresztény dalok, musicaldalok, sanzonok, kuplék, illetve könnyedebb hangvételű popslágerek is. Igyekszem egy meghatározott ívre felfűzni ezeket, hogy a néző valamilyen történetvezetés vagy cselekményszál alapján kapja meg a dalokat. Szeretnék egy hosszabb blokkot szentelni Miklós Tibornak, akit a zenés színházon belül mesteremben tartok. Szeretnék azok közül a musicalek közül is szemezgetni, amelyeket ő írt, illetve amelyek magyar szövegét ő írta. Elhangzik majd Leonard Cohen Hallelujah-ja is magyar nyelven – árulta előzetesként, kedvcsinálónak a vasárnapi műsorról Szemerédi Bernadett, aki szabadúszóként sok helyen játszik, például épp szerda este a budaörsi Latinovits Színházban a Muzsika hangja című produkcióban láthatta a közönség.