2024. április 26., péntek

Moszkva évi harmincnyolcmilliárd köbméter gázt exportálna Kínába

Az orosz és a kínai elnök fokozott gazdasági együttműködésről tárgyalt Sanghajban

A kínai–orosz kétoldalú gazdasági kapcsolatok új szintre emeléséről és nemzetközi kérdésekről tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kedden a Sanghajban folyó Ázsiai Együttműködés- és Bizalomépítő Intézkedések Konferenciáján (CICA).

A gazdasági kapcsolatokat illetően a felek úgy fogalmaztak, hogy a kétoldalú kereskedelem komoly mértékben növekszik, évi 2 százalékos bővüléssel 2013-ban már a 90 milliárd dollárt is elérte. A korábbi trendek az idén is jellemzőek, s ha ez így marad, az évtized közepére a volumen a 100 milliárd dollárt is meghaladhatja – fogalmazott Hszi Csin-ping kínai elnök.

A felek Sanghajban a gázkereskedelmi együttműködésről is tárgyaltak, amelynek értelmében Oroszország harminc éven át évi 38 milliárd köbméter földgázt exportálna Kínába. Az üzlet lehetőségéről a két ország képviselői még februárban egyeztettek, s az érintett vállalatok is a legtöbb kérdésben megállapodtak egymással. Az árat illetően ugyanakkor továbbra sincs megegyezés – mondta a Putyint kísérő Dmitrij Peskov Kreml-szóvivő.

Putyin hozzátette, hogy a két ország kapcsolatának nemcsak gazdasági, de politikai téren is hatalmas a tétje, az mindig is meghatározó volt a nemzetközi stabilitást illetően. A közös állásfoglalásban a felek az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) elmúlt hónapokbeli botrányaira utalva komoly aggodalmuknak adtak hangot, és felhívták a nemzetközi közösséget biztonságos, nyílt és együttműködő információs környezet kialakítására.

Az ukrán helyzetről szólva a nyilatkozat az érintett feleket önuralomra és a konfliktus tovább súlyosodásának megelőzésére szólítja fel. Az ukrajnai társadalmi és helyi csoportoknak átfogó nemzeti párbeszédet kellene kezdeniük s együtt kidolgozni a jövőbeli alkotmányos fejlődés tervét – áll a dokumentumban.