2024. április 25., csütörtök

Szabadkai lett a legjobb pálinka

A DiBonis ágyas almapálinkája nyerte meg a gyulai világkupát – A szabadkai pálinkafőzde vitte el a legtöbb díjat

A szabadkai DiBonis pálinkafőzde és borászat vitte haza a harmadik gyulai Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupa fődíját. Az összesített eredmények alapján a 200 magán- és kereskedelmi pálinkafőző közül a Világkupa legeredményesebb főzdéje DiBonis pálinkafőzde, a Világkupa Legjobb Versenymintája a DiBonis pálinkafőzde ágyas almapárlata. A szabadkai főzde 6 champion-díjat és 8 aranyérmet nyert, de ezenkívül a DiBonis nyerte meg a közönség különdíját és dr. Habsburg György, Magyarország Európai Uniós Nagykövetének, a verseny fővédnökének különdíját is. A versenyen több mint 630 mintából választották ki a legjobb párlatokat. Mint azt Bóni László, a pincészet tulajdonosa megjegyezte, a gyulai pálinkafesztiválon hatodik alkalommal vettek részt, s bár minden évben jól szerepeltek, az idei megmérettetés volt a legsikeresebb.

– A pálinkafőzés szinte művészetnek számít. Az a szép benne, hogy a pálinkának olyan dimenziói vannak, amelyeket tulajdonképpen nem ismerünk, amelyek még feltárásra várnak. Nem kell feltétlenül a hagyományos utat követni, hiszen nagyon sok lehetőség rejtőzik a korszerű technológiájú pálinkafőzésben, gondolok itt a gyümölcs feldolgozásra, cefrekezelésre, kifőzésre, a pálinka tárolására, érlelésére. Mindez olyan tényező, amely kihat a pálinka minőségére, de számomra akkor is az a legfontosabb, hogy kiváló minőségű gyümölcsből készítsem el a párlatot – mondta Bóni László.

Szavai szerint Szerbiában még a hagyományos módszerrel készített pálinka uralja a piacot, de feltörekvő tendenciát mutatnak a modern technológiával készítettek, kiváltképp a fiatalok körében, akik a whiskykkel, vodkákkal szemben egyre gyakrabban találják meg a modern technológiával készített pálinkák közül a maguk italát.

Lovász Sándor, a Világkupa szervezője kiemelte, hogy az idei versenyen a szabadkai főzde rekordot döntött, ennyi champion-díjat ugyanis még senki sem kapott, valamint a szabadkai főzde pontversenyt olyan magasan nyerte meg, amelyre a verseny történetében még nem volt példa.

– A versenyen 7 országból 630 minta érkezett. Összesen 34 minta kapott aranyérmet, valamint 13 champion, vagyis kategóriagyőztes párlatot hirdettünk ki. Szerbiából összesen 100 minta érkezett a versenyre – mondta a főszervező, majd hozzátette, Bóni László felvetette, hogy jövőre Szerbiában tartsák meg az érzékszervi zsűrizést.

A gyulai III. Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupa eredményeit Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán ismertették. Korsós Tamás főkonzul a pálinkát az emberiség legősibb italának nevezve megjegyezte, hogy Bóni László nemcsak a pálinkafőzésben, hanem a borászatban is jeleskedik, a gyulai pálinkafesztiválról pedig talán már az összes létező díjat hazahozta.

A gyulai pálinkafesztivál 2000-ben indult útjára, majd miután az országos verseny nagy érdeklődésnek köszönhetően kinőtte magát 2004-ben Országos Pálinka és Nemzetközi Gyümölcspártlat néven folyt a verseny, 2012-től pedig Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupa néven rendezik meg a versenyt.