2024. április 26., péntek

Dupla árak az áradások miatt

A rendkívüli állapotot kihasználva egyes kereskedők drágábban adják termékeiket

Többen is panaszt tettek a kereskedelmi minisztérium felügyelőségénél több kereskedő ellen, akik a rendkívüli helyzet miatt szabályellenesen emelték meg egyes termékeik árát – jelentette be pénteken Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter, majd hozzátette, hogy a tárca mindent megtesz azért, hogy a legszigorúbban büntessék azokat, akik visszaéltek az előállt helyzettel.

(Fotó: Ótos András, illusztráció)

(Fotó: Ótos András, illusztráció)

A tárcavezető azt is elmondta, hogy minisztériumának felügyelői a következő időszakban fokozottabban fogják ellenőrizni azon települések kiskereskedéseit, ahol rendkívüli helyzetet hirdettek ki, mivel a már említett néhány kereskedő a rendkívüli állapotra hivatkozva drágábban árusítja a palackozott vízet és az alapvető élelmiszereket.

Ugyanerről számoltak be egyes médiumok is. Értesüléseik szerint egyes áradás sújtotta területeken a bolttulajdonosok megduplázták azon termékeik árát, amelyekre a rendkívüli helyzetben szükség van.

– Ezek a kereskedők a szó szoros értelmében megszegik a kereskedelmi törvényt – mutatott rá a tárcavezető.

A minisztérium idevágó közleményében az áll, hogy a tetten ért elkövetőket a felügyelők feljelentik, valamint a belügyminisztériumot is értesíteni fogják.

– Az ellenőrökkel átfésültetjük azon városok üzleteit, ahonnan a panaszok érkeznek. Az ország polgárait arra kérem, hogy jelentsék a rendkívüli helyzet ideje alatt végig szolgálatban lévő felügyelőségnek, ha szabálytalanságokat észlelnek. Megengedhetetlen, hogy az áradásokat és a fennálló helyzetet egyesek arra használják ki, hogy törvénytelen módon nagyobb bevételhez jussanak – fejtette ki Ljajić.

A Szerbiai Kereskedelmi Kamara az ügy kacspán arra szólította fel a kereskedőket és a gazdasági termelőket, hogy vállaljanak szolidaritást a károsultakkal, ne emeljék fel termékeik árát, és ahol csak tehetik, segítsenek a bajbajutottakon.