2024. március 28., csütörtök

Vitáznak a minimálbérről

Kedd óta mindennap ülésezik a munkatörvény módosítási javaslatait előkészítő új munkacsoport, amely a kormány illetékes minisztériumának, a Munkaadók Uniójának és a két nagy reprezentatív szakszervezetnek a képviselőiből állt össze. Mind a Munkaadók Uniója, mind a két reprezentatív szakszervezet képviselője úgy nyilatkozott kedden, hogy elégedetlen azzal a bemutatott törvényszöveggel, amelyet a munkaügyi minisztérium ismertetett.

Az egyik vitapont a minimálbér összegének meghatározása, ennek kapcsán a munkacsoport szerdai találkozóján sem sikerült megegyezni, más kérdésekben viszont, például szülési szabadságon levő nők védettségének a témakörében, közeledtek egymáshoz az álláspontok.

Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter szerdán reményét fejezte ki, hogy a munkaadók és a munkavállalók képviselőinek sikerül kompromisszumra jutni.

– A képviselőházban olyan többséget élvezünk, hogy bármit elfogadhatunk, ez azonban nem ok arra, hogy az utolsó pillanatig ne azért küzdjünk, hogy végül közös nevezőre jussanak a szociális partnerek meglátásai – mondta a miniszter.