2024. április 26., péntek

Veszélyes a liftezés

Az újvidéki liftek átlagos kora 30–40 év, ezért nem csoda, sokan inkább a lépcsőket választják, hogy eljussanak lakásukig. A városban kb. 600 lift működik, ezeknek egyötöde nem biztonságos, annak ellenére, hogy a lakók tanácsa köteles évente átvizsgáltatni őket.

A város liftjeinek egyötöde egyáltalán nem biztonságos, ezért sokan inkább a lépcsőket használják (Fotó: Ótos András)

A város liftjeinek egyötöde egyáltalán nem biztonságos, ezért sokan inkább a lépcsőket használják (Fotó: Ótos András)

A Stan közvállalatból azt üzenik, 120 lift nagyon rossz állapotban van és nem szabad használni őket. A közvállalatban bejelentették, sűrűbben ellenőrzik ezután az épületeket, és a biztonságtalan lifteket lezárják.

– Az újvidéki liftek többsége öreg, többnek olyan meghibásodása van, amelyet nem lehet megjavítani. A Stan a Munkavédelmi Intézettel az elkövetkező három hónapban átvizsgálja az összes újvidéki liftet. Azok a lakók, akik azt szeretnék, hogy minél előbb ellenőrizzék az épületükben használatos liftet, jelentkezhetnek a 0800/300-300-as telefonszámon – mondta Maja Ravić, a közvállalat dolgozója. Hozzátette, a kisebb károsodásokat, pl. a hívógomb kicserélését vagy a megvilágítás javítását azonnal elvégzik. Abban az esetben, ha nagyobb meghibásodásokat észlelnek, mint amilyen például a vontatóhuzal elszakadása vagy az ajtó meghibásodása, a liftet üzemen kívül helyezik – írja a 24 sata hírportálja.

A lift ellenőrzése 6600 dinárt tesz ki, adó nélkül. A lakóknak a Stan kedvezményt biztosít, így négy részletben is kifizethetik az ellenőrzés költségét.

– Újvidéken nem számít újdonságnak, ha valaki beakad a liftben, ezek sajnos mindennapos esetek, gyakran a szomszédok mentik ki a liftben kuksoló embereket. Én egyszer a harmadik és a negyedik emelet között akadtam be. Kiabálni kezdtem, szerencsémre meghallották a szomszédok, és kihívták a liftmestereket. Ez nem volt kellemes élmény – mondta Dejan Robić újvidéki lakos.