2024. április 26., péntek
LABDARÚGÁS - EURÓPA LIGA

Megtörné a Guttmann-átkot a Benfica

Hét elbukott kontinentális kupafinálét követően arra készül a Benfica, hogy ma az Európa Liga torinói döntőjében a Sevilla ellen megtörje Guttmann Béla átkát. A magyar szakember irányításával 1961-ben és 1962-ben is megnyerte a portugál gárda a Bajnokcsapatok Európai Kupáját, ám amikor a következő szezonban a tréner viharos körülmények között távozott a klubtól, azzal átkozta meg a csapatot, hogy nélküle száz évig nem nyer európai trófeát. A legendás edző emlékére február végén egy 220 centiméter magas bronzszobrot emeltek a Benfica stadionjánál, Luís Filipe Vieira, a klub elnöke az ünnepségen azt mondta, Guttmann hazatért, és bíznak abban, hogy ezzel az átok is megtörik.

A Benfica és a Sevilla eddig mindössze egyetlen alkalommal találkozott egymással az európai kupaporondon: a Bajnokcsapatok Európa Kupája 1957/58-as kiírásának selejtezőjében az első mérkőzésen 3:1-es spanyol siker, a visszavágón pedig gól nélküli döntetlen született, így az andalúziai csapat jutott tovább.

Mindkét gárda harmadik alkalommal szerepel a sorozat döntőjében, de amíg a Sevilla játékosai 2006-ban és 2007-ben is a magasba emelhették a trófeát, addig a Benfica-futballisták 1983-ban az Anderlechttel és tavaly a Chelsea-vel szemben is elbuktak. A spanyol együttes tehát harmadszorra diadalmaskodhat, azaz újabb sikerével csatlakozna az örökrangsorban élen álló Juventus, Inter, Liverpool, Barcelona, Valencia ötöshöz.

A Benficának egy másik hosszú sorozatot is meg kellene szakítania a diadalhoz, ugyanis a portugál együttes 32 éve nem győzött spanyol rivális ellen, összesen 14 mérkőzés óta nyeretlen. Ezzel szemben a Sevilla jóval eredményesebb a portugál csapatok ellen, 16 mérkőzésen nyolc győzelem, három döntetlen és öt vereség a mérlege.

Jorge Jesus, a Benfica vezetőedzője – aki Guttmann Béla után a második tréner a klub történetében, aki két egymást követő szezonban is európai kupadöntőt játszhat az együttessel – Torinóban ötvenedik alkalommal irányítja majd a Sasokat a nemzetközi porondon.

Nem vagyok babonás ember, hiszek a játékosok képességében és a befektetett munkában. Ez sorozatban a második döntőnk, és azt gondolom, ezúttal jobban tudjuk majd kezelni a ránk nehezedő nyomást – mondta a szakember.

Unai Emery, a Sevilla vezetőedzője azt mondta, korábban úgy gondolta, hogy a sorozat legnagyobb esélyese a Juventus, ez pedig tökéletesen mutatja a Benfica erejét, ugyanis a portugálok az elődöntőben éppen a torinóiakat búcsúztatták. A 20.45-kor kezdődő összecsapás játékvezetője a német Felix Brych lesz.