2024. április 26., péntek

Tudományok fesztiválja Újvidéken

Srđan Verbić: Minden kutatóra szükség van, mert Szerbiában hét nap közül öt szól az oktatásról és csak egy a tudományról

Az Újvidéki Egyetem előtti téren immár hatodik alkalommal szervezték meg az elmúlt hétvégén a Tudományok Fesztiválját, melyen több mint 500 résztvevő 80 műhelymunka keretében 35 tudományos témakörben mutatta be legújabb kísérleteinek, kutatásának eredményét. A rendezvényt Dragoslav Petrović,a vajdasági kormány alelnöke, tartományi tudományügyi és technológiai fejlesztési titkár nyitotta meg, de az egybegyűlteket köszöntötte még Srđan Verbić újonnan megválasztott oktatási, tudományügyi és technológiai fejlesztési miniszter, Aleksandar Belić oktatásügyi államtitkár, valamint Miroslav Vesković, az Újvidéki Egyetem rektora.

Srđan Verbić miniszter az Újvidéki Egyetem Magyar Tanszékének standja előtt (Fotó: Dávid Csilla)

Srđan Verbić miniszter az Újvidéki Egyetem Magyar Tanszékének standja előtt (Fotó: Dávid Csilla)

Srđan Verbić sajnálatát fejezte ki, hogy a Tudományok Fesztiválját miniszteri minősítésben látogatja – mert mint mondta –, szívesebben vitte volna magával fiatal tanítványait, hogy kapcsolatokat alakítson ki, és behatóbban megismerkedhessen a rendezvényen bemutatott kutatási eredményekkel. Másrészt viszont a miniszteri poszt jó arra, hogy rátaláljon mindazokra a kutatókra, akik tanulmányaikat egykoron Szerbiában végezték, jelenleg a világ különböző pontjain tevékenykednek, és hogy legalább erre az alkalomra hazahívja őket. Minden tudományos dolgozóra szükség van, mert Szerbiában a tudományról kevés szó esik, hét nap közül öt az oktatásról szól, a tudományról pedig csak egy – mondta Verbić.

Dragoslav Petrović felszólalásában felhívta a rendezvény részvevőinek figyelmét arra, hogy az Európai Unió a napokban hirdeti meg a 2020-ig terjedő időszakra vonatkozó pályázatait, mely révén nem kevesebb mint 78 milliárd eurót irányzott elő tudományos kutatásokra. Érdemes ezekre figyelni, mert a pályázatokra a tagállamok tudományos dolgozóin kívül a szerbiai kutatóintézetek, de még a gazdaság képviselői is egyaránt jelentkezhetnek.

– Ez a lehetőség arra kötelez bennünket, hogy rendezzük sorainkat, felmérjük képességeinket, és szervezett munkával kivegyük részünket a szóban forgó projektumokból. Éppen ezért a tartományi kormány 25 millió dinárt irányzott elő a projektumok megszerzését célzó pályázatok kidolgozásának támogatására – mondta Petrović.

Miroslav Vesković rektor örömét fejezte ki, hogy a Tudományok Fesztiváljának épp az Újvidéki Egyetem adhat otthont, melyben valamennyi kar képviselteti magát.

A rendezvény kiemelt vendége az idén a thaiföldi Price of Songla Egyetem volt, a fő támogatója pedig a tartományi kormány.

Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Tanszékének csapata az idén első ízben vett részt a rendezvényen, standjukon a Jelfolyam on-line művészeti folyóirat és a DNS kulturális folyó-irat bemutatását követhették az érdeklődők.

A Jelfolyam on-line multimediális művészeti folyóirat kizárólag honlapos változatban ötvözi a képzőművészeti, vizuális, materiális, mozgó és képi megoldásokat a verbális szövegekkel. A DNS folyóiratnak pedig minden egyes száma sajátos módon és mindig másképp gondolja végig, hogy a verbális kód, az olvasás balról jobbra történő szokása hogyan alakul át, és hogyan hullik szét a digitális kultúra keretei között. Eltűnik a folyóirat, az olvasnivaló testének a gerince, és minden szám másképp bontja fel ezt a gerincet forgatható, szétbontható, játékos megoldásokra hagyatkozva. Az olvasó az olvasnivalóhoz valamiféle küzdelem segítségével juthat hozzá: tolltömegen keresztül, vagy éppen viasztáblába van öntve a folyóirat, vagy pedig rózsaszín dobozban cukorkák és egyéb dolgokon keresztül jut el az olvasó azokhoz a képzőművészetileg is igényes lapocskákhoz, amelyek a szöveget tartalmazzák. Mindegyik folyószámban megfigyelhetjük azt, hogy nem csupán esztétikailag magas színvonalú, hanem komoly posztmodern elméleti tudást is hordoz magában a körülöttünk zajló világról – mondta bemutatójában Csányi Erzsébet tanszékvezető.