2024. április 26., péntek
PAKSI ATOMERŐMŰ

Jávor: A kormány függessze fel tárgyalásait Oroszországgal!

Az Oroszországgal folytatott tárgyalások és további együttműködés azonnali hatályú felfüggesztésére szólította fel a kormányt vasárnap Jávor Benedek, az Együtt–PM szövetség társelnöke. A politikus közleményében emlékeztetett: Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő – mint az a szombaton közzétett rendelkezéséből kiderült – utasítást adott az illetékes hatóságoknak, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat Magyarországgal a nukleáris és sugárbiztonsági egyezményről. Jávor kifogásolta, hogy a paksi atomerőmű bővítését előkészítő újabb megállapodási tervekről „ismételten csupán az orosz kormány honlapjáról lehet tudomást szerezni”.

Az Együtt–PM elfogadhatatlannak tartja, hogy Orbán Viktor „viharos tempóban kötelezi el magát az Ukrajnában éppen a nemzetközi joggal ellentétes katonai beavatkozást folytató Oroszország mellett”, miközben a magyar polgárok elemi tájékoztatást sem kapnak saját kormányuktól.

A politikus felszólította a kabinetet, hogy azonnali hatállyal függesszen fel minden tárgyalást és további együttműködést a katonai agressziót végrehajtó Oroszországgal, fejezze be Magyarország „gátlástalan kiszolgáltatását” Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, és minden eddigi lépéséről maradéktalanul, a megkötött, illetve megkötni szándékozott megállapodások hiteles magyar szövegének nyilvánosságra hozatalával számoljon el a magyar választók előtt.