2024. április 30., kedd

Mit is tudunk az EU-ról?

Magyarkanizsán a fiatalok unióval kapcsolatos ismereteit mérték fel az Európa-labirintusban

Szerbiában első alkalommal a magyarkanizsai városháza előtti kisparkban állították fel azt az Európa-labirintust, amely a polgárok ismereteit hivatott játékos formában növelni az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseket illetően.
A magyarkanizsai önkormányzat a szabadkai székhelyű Helyi Demokrácia Központtal, a Tisza Menti Információs Fejlesztési Központtal, valamint a magyarkanizsai ifjúsági irodával együttműködve csütörtökön Európa-napi ünnepséget szervezett. A közelgő uniós csatlakozási események előtt ugyanis szerették volna megismertetni a polgárokkal, elsősorban a fiatalokkal azokat az információkat és lehetőségeket, amelyek a jövőben várhatnak rájuk. Ezáltal szeretnék elérni, hogy a fiatalok uniós ismeretei naprakészebbek legyenek, illetve hogy általánosságban jobban megismerjék az EU-t, a tagállamait, intézményeit és értékeit.
Az Európa-labirintus tulajdonképpen egy interaktív kvízjátékot jelent, a betévedő embereknek, diákoknak pedig Európai Unióval kapcsolatos kérdések megválaszolásával kell eligazodniuk az útvesztőben. Akiknek sikerült kijutniuk az útvesztőből, jelképes EU-útlevelet kaptak, emellett számos promóciós anyag, tájékoztató füzet és többféle szórólap volt számukra elérhető, melyek mind a tudásgyarapítást, az információátadást szolgálták.
– Reméljük, hogy Szerbia is hamarosan tagja lesz ennek az erős közösségnek, mivel – azt hiszem – erre már minden lehetőségünk megvan, és remélhetőleg mi már nem egy ilyen labirintuson keresztül fogunk oda eljutni, hanem egy egyenes úton – mondta megnyitóbeszédében Nyilas Mihály magyarkanizsai polgármester.
Az EU-labirintust a budapesti Európai Ház szervezet biztosította, amely 2012 során tíz EU-s
városban tájékoztatta az embereket az EU bővítési politikájáról a Nyugat-Balkánnal kapcsolatban. Pénteken, az Európa-nap hivatalos ünnepnapján Szabadkán állítják fel a labirintust, azt követően pedig Topolyán tekinthetik meg az érdeklődők.