2024. április 26., péntek

Uruguayban legális a marihuána

Az elnök aláírta a kannabisz fogyasztását és előállítását engedélyező törvényt

José Mujica uruguayi elnök aláírta azt a törvényt, amely legalizálja a marihuána fogyasztását és előállítását a latin-amerikai országban. A törvény értelmében hetente 10 gramm marihuánát – grammonként 0,85–1 dollár közötti áron – vásárolhatnak a fogyasztók. Ez a feketepiaci árnak mintegy 20 százaléka.

José Mujica elnök egy minapi felvételen, amikor barátaival megebédelt a Montevideo külvárosában található El Subte pizzeriában (Fotó: Beta/AP)

José Mujica elnök egy minapi felvételen, amikor barátaival megebédelt a Montevideo külvárosában található El Subte pizzeriában (Fotó: Beta/AP)

Ezenkívül lehetővé teszik minden uruguayi állampolgár számára, hogy saját fogyasztásra 480 gramm marihuána előállításához szükséges, legfeljebb hat palántát ültessen, vagy 15–45 tagú fogyasztói klubok tagja lehessen, amelyek évente összesen 99 tő növényt termeszthetnek.

A marihuána az indiai kender (kannabisz) szárított virága, magja és levele. A fogyasztók decembertől (a kannabisznak addig be kell érnie) gyógyszertárban vásárolhatják meg a maximális adagot, de csak úgy, ha előre regisztráltatják magukat a kábítószerügyi hivatalnál.

Uruguay a világ első országaként tavaly decemberben legalizálta a teljes marihuána-előállítási és értékesítési láncot. A törvény miatt Nobel-békedíjra jelölték a 78 éves José Mujica elnököt – egykori marxista gerillát –, aki szerény életvitele és filozofikus beállítottsága miatt a nemzetközi baloldal kedvence.

A törvény fő célja az illegális kábítószer-kereskedelem visszaszorítása. A marihuána legnagyobb része Paraguayból érkezik az országba. Uruguayban viszonylag alacsony a bűnözési ráta, de az elítéltek egyharmada kábítószerrel való visszaélés miatt került rácsok mögé.