2024. április 26., péntek

Visszaélés a nyugdíjaztatással

60,8 millió dinárral rövidítették meg az államot

A rendőrség szerdán hat személyt állított elő annak gyanújával, hogy visszaéltek hivatali helyzetükkel és 70 millió dinárral megkárosították a Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alapot (PIO), írja a B92.

A Szervezett Bűnözéssel Foglalkozó Ügyészség szerint a hat személy egy bűnszervezet tagjaként 2007 és 2014 között törvénytelenül több polgár számára is lehetővé tette, hogy jogot nyerjenek az öregségi nyugdíjaztatásra.

Az ügyészség szerdán kezdte meg kihallgatni Ivan Đinđićet, Željko Antulovot, Predrag Dejanovićot, Dejan Filipovićot, Sredoje Mirkovićot és Zorica Odavić Stamenkovićot. A kihallgatást követően fognak dönteni az előzetes letartóztatás elrendeléséről.

A Belügyminisztérium szerint a bűnszervezet vezetője és tagjai nagyjából 125 ezer euró haszonra tettek szert. A rendőrség egy személy után még nyomoz.

A gyanú szerint a bűnszervezet olyan személyeket keresett, akiknek néhány munkaévük hiányzott az öregségi nyugdíj elnyeréséhez. Ezeknek a személyeknek felajánlották, hogy ha munkaévenként kifizetnek 300 és 700 euró közötti összeget, akkor fiktív munkahelyek megjelölésével bevezetik a PIO nyilvántartásába a szóban forgó munkaéveket. A munkaéveket úgy vezették be, mintha az érintett személyek a Belgrádi Áramszolgáltatónál, a Belgrádi Vízművek és Csatornázási vállalatban, vagy a Vérátömlesztési Intézetben dolgoztak volna. A nyomozás során kiderült, hogy a szóban forgó személyek soha nem voltak az említett vállalatok alkalmazottai.

Az ilyen módon nyugdíjaztatott és biztosított személyek 60,8 millió dinárral rövidítették meg a PIO-t. A rendőrség folytatja a nyomozást.