2024. április 26., péntek

Politikamentes aratóünnepség

A búzaszenteléssel megkezdődött a Dužijanca aratóünnepség

Búzaszenteléssel vette kezdetét a Dužijanca rendezvénysorozat. A búzaszentelést az idén Tavankúton tartották meg, a Balažević etnofarmon. Az idén ugyan városi támogatással, de nem az önkormányzat szervezésében zajlik a rendezvény.

Mint msgr. dr. Andrija Anišićtől, a Dužijanca Bunyevác–Horvát Egyesület elnökétől megtudtuk, az idén héttagú szervezőbizottságot állította össze a programot, és rámutatott arra, hogy az utóbbi években az aratóünnepséget politikai viharok követték, ezt elkerülve egyházi szervezésben tartják az ünnepséget. De mint mondta, megtörténhet, ha a politika úgy látja majd jónak, lesz még egy szervezés. Ezt megtiltani nem tudják, és nem is szeretnék.

– A polgármesterrel folytatott tárgyaláson Maglai Jenő elmondta, hogy őt még mindig az a városi határozat kötelezi, miszerint a Horvát Nemzeti Tanács javasolja majd a Dužijanca szervezőbizottságába a 29 tagot. De tudomásom szerint a jelöltek névsorának átadási határideje lejárt, ezért abban reménykedem, hogy a Vajdasági Horvátok Demokratikus szövetsége, illetve a képviselő-testület kezdeményezni fogja e határozat hatályon kívül helyezését – mutatott rá Andrija Anišić. Hozzátette: – Mi nyitottak vagyunk az együttműködésre a várossal, a Horvát Művelődési Központtal és más szervezetekkel is, amelyek hajlandóak bekapcsolódni a rendezvénysorozatba. Felhívta a figyelmet, hogy ők nem kívánják kisajátítani a rendezvényeket, így a Horvát Művelődési Központ fogja megszervezni a Dužijanca gyermek néptáncok, illetve a Dužijanca felnőtt néptáncok bemutatóját is, illetve a néptáncegyüttesek bemutatóját a város főterén.

Habár az aratóünnepség már megkezdődött, a következő látványos eseményre június 23-án kerül sor. Marinko Piukovićtól, a szervezőbizottság igazgatójától megtudtuk, aznap a Balažević etnofarmon tűzugrást szerveznek. Július első hétvégéjén kerül sor a néptáncbemutatókra, az aratók versenyét pedig július 12-én tartják ugyanezen a farmon. A központi rendezvény, vagyis az új búzából sült kenyér ünnepe augusztus 10-én lesz, a hagyományokhoz híven a város főterén, és mint minden évben, ez az ünnepség is az aratópárok körtáncával zárul.

Az említett programok mellett számos kiállítás is nyílik, és műhelymunkákra is sor kerül, és ezúttal is értékelik majd a legszebben kidíszített kirakatokat.