2024. április 26., péntek

Zúgni fog a Népkert!

Valamikor 1992 táján Czabafy Elemér gondolt egyet, s Zentán meghirdette a vízilabdát a lányok számára is. Ebben az országban messze megelőzve korát jó kis társaság gyűlt össze, akiket a víz, a zentai vizes sportok szeretete tartott össze, de nagyjából még csak egymás ellen játszhattak, hiszen Szerbiában egyrészt háborús időket éltünk, másrészt pedig alig voltak lánycsapatok, s a szervezett versengésről még egy ideig szó sem lehetett.

Vannak olyanok, akik még emlékeznek a hőskorra (ilyen például a mostani csapatkapitány Kincses Krisztina, aki 1995-ben csatlakozott az edzésekhez), de akkor nyilván ők sem gondolták, hogy a Zenta 20 év alatt az ország legjobb csapatává növi ki magát, amely először tavaly örvendeztette meg a szurkolókat azzal, hogy kiharcolta a rájátszásdöntőt a legyőzhetetlennek tűnő Taš ellen, s ott ötmérkőzéses csatára kényszerítette a fővárosiakat.

Idén már más a helyzet, mert a Zenta három magyar légióst vonultat fel, s a bajnokság eddigi részében még nem kapott ki. Más most a felállás tehát, hiszen a totális esélytelenek immár a főesélyesek, de idén a C. zvezda lesz az ellenfél a vasárnap kezdődő döntőben. Más az ellenfél, de mégis ugyanaz, hiszen a belgrádi piros-fehérek sorait a már említett Taš egykori játékosai képezik, s a gárdát a Tisza-parti lányok a fővárosban 11:9-re verték meg a bajnokság 2. fordulójában.

– Ez a Zvezda azonban erősebb lesz, hiszen Hollandiából visszatért Ivana Ćorović és Dragana Ivković, akik még egy holland lányt is magukkal hoztak. Róla egyelőre nem sokat tudunk. A múlt hét végén Szentesen edzőtáboroztunk, s jól begyakoroltuk a pozíciós és az emberelőnyös támadásokat meg a védekezést. A vasárnapi meccs kapcsán csak az a kérdés, milyen szellemben fújnak majd a játékvezetők, a nagybecskereki Igor Virijević és a szabadkai Vladimir Dvornić, merthogy a feszültnek ígérkező meccsen lesznek durvaságok, az biztos – nyilatkozta Tóth László edző, aki azt is elárulta, kicsit aggódnak az időjárás miatt, de a víz kitűnő, máris 24 fokos, tehát azzal nem lesz gond.

Ha tavaly nagy volt a felbuzdulás a döntő kapcsán, hát idén valóságos pólós lázban ég Zenta. A lányok vasárnap 16 órai kezdettel kezdik meg a klub szempontjából talán történelmi csatájukat, s csak egy kérdés maradt: vajon elég lesz-e a picinyke lelátó a szurkolók fogadására? Merthogy zúgni fog a buzdítástól a Népkert, az biztos!

Ez már címvédés

A Radnički elmulasztotta az egyenlítést a hazai vízilabda-bajnokság rájátszása döntőjének második meccsén, s nagy a valószínűsége annak, hogy az összesítésben 2:0-ra vezető C. zvezda megvédi a címet, hisz erre a hátralevő három meccsen egyetlen győzelem is elegendő. A kragujevaci találkozón a vendéglátók többször 3 góllal is vezettek, két perccel a befejezés előtt még 10:8 volt az eredmény, a hajrában azonban a belgrádiak egyenlítettek, majd megnyerték az ötméteresek csatáját. A harmadik helyet a Partizan kaparintotta meg, mivel az újvidéki visszavágón is fölényesen legyőzte a Vojvodinát.

Ma az Euroliga semmiről sem döntő utolsó csoportköre következik. A dubrovniki Jug ugyanis csak abban a hihetetlen esetben juthatna tovább, ha nyerne az Olympiakosz otthonában, a Pro Recco pedig otthon veszítene az Eger ellen.

Az utolsó forduló műsora, A csoport: Olympiakosz–Jug, Primorac–Barceloneta, Pro Recco–Eger, B csoport: Radnički–Galatasaray, Partizan–Brescia, Oradea–Spandau.