2024. március 28., csütörtök

Zenta is csatlakozik a Születés hetéhez

Tizenkét évvel ezelőtt indították útjára Magyarországon a Születés hete rendezvénysorozatot, a családdá válás ünnepét, amelynek keretében május 3-a és 11-e között Magyarországon közel hatvan helyszínen, ezenkívül Erdélyben és a Vajdaságban is különböző szakmai, tájékoztató jellegű, illetve kulturális rendezvényeket szerveznek. A programok fő célja, hogy az ezekre ellátogató gyermekek, szülők, nagymamák és nagypapák minél hitelesebb információkat szerezhessenek a szüléssel, a csecsemők gondozásával kapcsolatban.

A rendezvénysorozathoz idén Zenta is csatlakozik az Omega Közösségi Házban (Posta utca 35.) május 7. és 9. között megrendezésre kerülő ismeretterjesztő előadásokkal. A Születés hete időtartama alatt négy foglalkozást irányoztak elő – magyarázta Szénási Oszkár, a közösségi ház vezetője. Az érdeklődők május 7-én este hat órától a babák kendőben történő hordásáról szerezhetnek újabb ismereteket Góbor Szénási Anna hordozási tanácsadó jóvoltából. A találkozón a kisbabás/kisgyermekes anyukák és apukák természetesen ki is próbálhatják a hordozókendő használatát, és tájékoztatják őket az ortopédiai szempontokat figyelembe vevő, helyes, folyamatos testkontaktust biztosító hordozásnak a babára, illetve a szülőre gyakorolt jótékony hatásáról. Ugyanezen a napon este hét órától Ricz Dencs Tünde mentálhigiénés szakember mesél az ősbizalom kialakulásáról és a korai kötődés lélektani sajátosságairól. A jelenlévők a beszélgetés során körbejárják, hogy milyen adaptív kötődési mintázatok vannak, továbbá mik azok a módszerek/technikák, amelyek ezt a nagyon érzékeny, ugyanakkor nagyon meghatározó kapcsolatot segítik.

Május 8-án, úgyszintén este hat órától Vicsek Annamária gyógypedagógus, logopédus tolmácsolásában arról szerezhetnek tapasztalatokat a szülők, hogy miért fontos a gyermekek első négy éve a fejlődés szempontjából, milyen kihatással van a mozgás fejlődése a tanulási folyamatokra stb. Az interaktív előadás alkalmával a szülők választ kaphatnak kérdéseikre, megismerhetik a mozgás, a beszéd és a részképességek fejlődésének és fejlesztésének fontosságát gyermekük életének első éveiben, és ötleteket kaphatnak ahhoz, hogy szülőként milyen módon biztosíthatják játékosan gyermekük fejlődését, adottságainak teljes kibontakozását.

A Születés hete rendezvénysorozat utolsó napján, május 9-én este hat órától Szénási Oszkár szociális munkás, családkonzulens és Kaszás Éva zenetanár, komplex művészetterapeuta tart előadást a gyermeknevelés alapelveiről. Az interaktív foglalkozás keretén belül többek között megbeszélik a különféle nevelési stílusok pozitívumait és negatívumait, valamint felvázolják azt a hat alapelvet, amelyek egymásra épülve biztosítják az „elég jó szülő” státuszt.

A Születés hetének főtámogatója a Magyar Nemzeti Tanács.

A nő ezer arca

Az Omega Közösségi Házban május 16-án megindítják A nő ezer arca elnevezésű foglalkozássorozatot. Ezen a napon és az ezt követé négy pénteken 17 és 21 óra között rendezik meg az összejöveteleket Kaszás Éva és Ricz Dencs Tünde vezetésével. A foglalkozásokra, amelyek során komplex művészet- és meseterápiás eszközöket alkalmaznak, nők jelentkezését várják korosztálytól függetlenül. Kaszás Éva napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy ezeknek az előadásoknak a keretében a résztvevők játékos, szórakoztató módon tudhatnak meg sok mindent saját magukról s persze egymásról. Jelentkezni május 12-éig lehet az eva.zenta@gmail.com vagy a dencs@gmail.com e-mail címen, illetve a 063/839-6682-es mobilszámon.