2024. május 5., vasárnap

Veszélyes a permetszer és a műtrágya is

A közutakon egyre több a szabálysértés a veszélyesteher-szállítmányozás előírásainak be nem tartása miatt

A veszélyes teherszállítmányokat érintő kérdésekről tartottak előadást a napokban a szabadkai Regionális Gazdasági Kamarában, mivel – mint kiderült – bár három évvel ezelőtt (2011. május 22-én) érvénybe lépett a veszélyesteher-szállítmányozásról szóló törvény, nagyon kevesen tudnak róla. Erre utal az a sok szabálysértés is, amely éppen ezekhez az előírásokhoz kötődik, és amelyekre a rendőrségnek a közutakon reagálnia kell. A kamarában megszervezett előadás célközönsége elsősorban a mezőgazdasági termelők voltak.

Ivan Vojnić Tunić, a szabadkai Regionális Gazdasági Kamara titkára rámutatott, azért tartották fontosnak az előadást a veszélyesteher-szállítmányozásról, mert az elkövetkező időszakban várhatóan a mezőgazdasági munkálatok során jelentős mennyiségű vegyszert alkalmaznak majd.

– Ha csak azt vesszük figyelembe, hogy a mi régiónkban, a mezőgazdaságban csak most tavasszal több mint 20 tonna veszélyes anyagot – növényvédő szereket, gombaölő szereket vagy rovarirtókat – használhatnak fel a munkálatok során a termelők, nemcsak a vegyi anyag mennyiségét kell vizsgálnunk, vagy azok biztonságos szállítását, hanem a göngyölegek tárolását is, hiszen ekkora mennyiségű vegyszernél jelentős mennyiségű csomagolás is felgyülemlik. Fontos a csomagolás szakszerű tárolása is, hiszen a veszélyes anyagok egyrészt az egészségünket károsíthatják, másrészt pedig a környezetet is – magyarázta Ivan Vojnić Tunić.

Dejan Tomić, a közlekedési minisztérium Veszélyesteher-szállítmányozási Igazgatóságának igazgatója elmondta, a 2011-ben érvénybe lépett törvény követi a nemzetközi közúti, vasúti és vízi közlekedésben érvényben levő előírások változásait, továbbá az igazgatóság központosított ellenőrzést végez a robbanóanyagok és a robbanásveszélyes anyagok szállítása esetében is.

– A veszélyes anyagok listája megközelítőleg 3000 különböző anyagot tartalmaz, amelyek szállítása tilos, egyedül akkor engedélyezett, ha azok szállítása a megfelelő feltételek között történik. Vagyis a szállítást meghatározott ellenőrzés előzi meg, meghatározott csomagolást igényel, ami lehetővé teszi, hogy a veszélyes teher megfelelő nyomás alatt legyen, és szállítása biztonságos legyen – részletezte Dejan Tomić.                       – A veszélyesteher-szállítmányozás nem csak a teher szállítását foglalja magába, ez egy ennél sokkal összetettebb folyamat, hiszen azt valaki előállítja és át is veszi. Számos intézményt érint ez a törvény, a nyomdától a kórházakig, a vegyi iparon, a feldolgozóiparon, illetve a mezőgazdaságon át, ahol – mint tudjuk – kőolajszármazékokat is felhasználnak. Ez a törvény külön foglalkozik a mezőgazdaságban használt különféle vegyszerekkel, permetszerekkel, rovarirtókkal, gombaölő szerekkel, növényirtókkal, illetve egyes műtrágyákkal is – mondta az igazgató.                                                                                                                                     Hozzátette, hogy készül egy rendelet, amely pontosabban definiálja majd a veszélyes teherszállítást, ami újabb követelményeket jelent majd. Azoknak a mezőgazdászoknak, akik eddig is betartották az előírásokat, illetve lerakták a szükséges vizsgákat, ez nem jelent majd gondot, magyarázta.

A veszélyesteher-szállítmányozásról szóló törvényt az érdeklődők megtalálják az igazgatóság honlapján, a www.utot.gov.rs címen.