2024. május 2., csütörtök

Újabb jelentkezők a rendőrképzésre

Magyarkanizsán gyorstalpaló szerb nyelvtanfolyamot indítanak a rendőrképzésre jelentkező fiataloknak

A nemrégiben meghirdetett rendőrképzésre a vártnál és a szükségesnél jóval kevesebb fiatal jelentkezett, mivel sokan attól tartottak, hogy a hiányos nyelvtudásukkal nem tudnak majd helytállni a felvételi vizsgán. Ennek orvoslására, valamint a részarányos foglalkoztatási mutatók javítása érdekében a magyarkanizsai önkormányzat, együttműködve a helyi rendőrállomással, illetve a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézettel, nyelvtanfolyamot indít ezen fiatalok számára, hogy a május közepén induló felvételiig fel tudjanak készülni a rájuk váró megmérettetésre.


Mivel a magyarkanizsai rendőrállomás feltöltöttsége így is csupán 60%-os, és az ott dolgozók is főleg szerb ajkúak, mind a községnek, mind a rendőrkapitányságnak nagy szüksége lenne magyar nemzetiségű munkaerőre, már csak azért is, hogy a többségében magyarok lakta vidéken a rendőrök anyanyelvükön is meg tudják majd szólítani a polgárokat.

A kezdetekkor a vártnál jóval kevesebben jelentkeztek erre a képzésre, annak ellenére, hogy az ott végzett személyeknek azonnali munkába állást biztosítottak a község területén, mivel a különböző egészségügyi felméréseken és erőnléti megmérettetéseken túl leginkább a szerb nyelvtudást igénylő feladatoktól tartottak a fiatalok.

A Cnesa Oktatási és Művelődési Intézet oktatási részlegének szervezésében ez a szerb nyelvtanfolyam április 24-én vette kezdetét, és május 14-éig tart majd. A magyarkanizsai önkormányzat 160 000 dináros befektetéssel annak a 64 hallgatónak biztosítja majd a tanfolyamon való ingyenes részvételt, akiket 80 fiatal közül választottak ki a rendőrállomás munkatársainak segítségével. A hallgatók 6 csoportba osztva vesznek részt a tanfolyamon, alkalmanként 2 iskolai órát lehallgatva. A tanfolyam előadója Tót Tímea lesz, aki 10×12 iskolai órát tart a résztvevőknek.


– Nagyon örülünk, hogy az a buzdító szó, amely az önkormányzat részéről is elhangzott, megfelelő fogadtatásra lelt a fiatalok részéről, és a jelentkezés meghosszabbított fázisában jelentős számú magyar fiatal jelentkezett a rendőrképzésre. Magyarkanizsa községben a lakosság 85%-a magyar nemzetiségű, és ehhez az arányhoz kellene igazodnia a rendőrség állományának is. A jelentkezők száma impozáns, most már van miből válogatni. Természetesen az a fontos, hogy a fiataloknak sikerüljön a felvételi, ehhez pedig igyekszünk segítséget nyújtani, mivel felismertük, hogy az általános iskolai és középiskolai szerbnyelv-oktatás meglehetősen gyenge, és a diákok mindennapos nyelvhasználata is hagy némi kívánnivalót maga után. Hosszú távon ezt szintén meg kell oldani. Nem elég, hogy ezt időnként megállapítjuk, ezt orvosolni is kell, és konkrét lépéseket kell tenni. Itt a Vajdasági Magyar Szövetség programja egyértelmű, és most, hogy kormányzati helyzetbe is kerül a VMSZ, ez akár meg is oldható – nyilatkozta Nyilas Mihály polgármester a csütörtöki sajtótájékoztatón.


Sarnyai Zoltán, a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézet igazgatója azt is elmondta, hogy nagyon jó volt az együttműködés a rendőrállomás munkatársaival, akik a tananyag kialakításakor is a segítségükre voltak, és segítettek eligazodni abban, hogy a jelentkezőknek milyen kihívásokkal kell majd szembenézniük a májusi felvételik során. Így a nyelvtanfolyam keretein belül ezek a fiatalok megtanulhatják majd az önéletrajzírás alapjait, a jegyzőkönyvek elkészítésének a módját, valamint a szerb helyesírás alapvető szabályait.