2024. április 26., péntek

Ismét lesz Vajdasági Vágta

A szervezők még több versenyzőre és még több nézőre számítanak

A tavaly első ízben megszervezett Vajdasági Vágta, a budapesti Nemzeti Vágta vajdasági előfutama annyira sikeresnek bizonyult, hogy a rendezvényt az idén is megszervezik. A vajdasági települések, illetve a lovasok június 21-én, Zobnaticán mérettethetik meg magukat. Az első három helyezett Budapesten részt vehet a Nemzeti Vágta döntőjében. A vágtát a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány és a Vajdasági Magyar Szövetség szervezi.

Az első három helyezett Budapesten részt vehet majd a Nemzeti Vágta döntőjében (Fotó: Molnár Edvárd)

Az első három helyezett Budapesten részt vehet majd a Nemzeti Vágta döntőjében (Fotó: Molnár Edvárd)

Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány elnöke, a Vajdasági Vágta szervezőbizottságának tagja lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az idei program szinte ugyanolyan lesz, mint a tavalyi: kora délután lesz az ünnepélyes megnyitó, amelynek keretében kulturális műsort tekinthetnek meg az érdeklődők. Ezután kezdődnek az előfutamok, majd ezt követően, amíg pihennek a lovak, lovasbemutatót és huszárbemutatót tartanak. Az ezt követő középfutamok befejeztével ügetőversenyt, fogathajtó-bemutatót láthat a nézősereg, majd ezután kerül sor a döntőre, részletezte Bunford, hozzátéve, hogy a rendezvény legvégére az idén is operettestet terveznek. A rendezvény ezúttal is ingyenes lesz.

– Tavaly egyedül a házigazdákat érte kritika, hogy a helyszínen nem lehetett elegendő helyen hideg italt és lacipecsenyét vásárolni, ezért hosszú sorok alakultak ki. Ez valószínűleg azért történt meg, mert senki nem számított 8 ezer nézőre. Az idén azt szeretnénk, ha legalább 10 ezer érdeklődőt sikerülne Zobnaticára csábítanunk. A házigazdákkal már tárgyaltunk erről, és arra kértük őket, hogy legalább 10-15 árusnál lehessen hűtött italt és lacipecsenyét vásárolni. Ezúttal is kizárólag magyar nemzetiségű lovasok jelentkezhetnek, az ugyanaznap megrendezendő nemzetközi vágtára pedig nem magyar nemzetiségű lovasok is jelentkezhetnek. A versengő lovak tekintetében az az egyetlen kikötés, hogy nem lehetnek angol telivérek, a többi lófajtával lehet versenyezni. Tavaly húsz versenyzőnk volt, reméljük, hogy az idén még többen lesznek. Települések jelentkezését is várjuk, hiszen ez valójában a települések versenye. Persze Vajdaság nem minden településének van lova és lovasa, viszont egyes településeken több is van. Ezt tavaly úgy oldottuk meg, hogy néhány lovas más település színeiben versengett. Tehát lovasok és települések jelentkezését is várjuk, ha pedig lesznek olyan lovasok, akiknek nincsen települése, akkor a szervezők kiosztanak nekik egyet a lovas nélküli települések közül. A magyar nemzetiségű versenyzők közül a három legjobb jut el Budapestre a Nemzeti Vágtára, a nemzetközi vágtából pedig a legjobb lovas, tehát Vajdaságot négyen fogják képviselni Budapesten – taglalta Bunford.

Az érdeklődő lovasok és települések az adai Illés Ferencnél jelentkezhetnek a 063/8115657-es telefonszámon.

Azzal kapcsolatban, hogy a magyarlakta településeken hol tart jelenleg a lovassport, Bunford elmondta, hogy Észak-Vajdaságban elsősorban az ügetősportnak van a legnagyobb hagyománya, szinte minden faluban van ügetőpálya. Fontos, hogy egyre több ilyen rendezvényre kerül sor, a szervezők szinte már alig tudják felosztani egymás között a szabad hétvégéket, jegyezte meg Bunford. Az is kiderült, hogy a fogathajtás most kezd egyre népszerűbbé válni, az akadályugrás viszont inkább csak Újvidéken jellemző.

Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke, a szervezőbizottság másik tagja szintén a tavalyi vágta sikerességét hangsúlyozta: 8 ezer ember nézte végig a rendezvényt, és mindannyian jól érezték magukat. Az is fontos, hogy az első vágta eredményeként vajdasági magyar lovasok jutottak el Budapestre a Nemzeti Vágta döntőjébe, és ott nem vallottak szégyent, emelte ki Pál. Reményét fejezte ki, hogy az idei Vajdasági Vágtán még több település vesz részt, és még több néző szurkol a versenyzőknek. Ennek érdekében a szervezők a tavalyi jó megoldásokat újra alkalmazzák, a kevésbé jókat pedig igyekeznek kijavítani, fejtette ki Pál.