2024. április 26., péntek

A szennyvíz bűzétől szenvednek

Adán a szippantós járművek ürítése keseríti a Becsei út lakosainak életét

Elviselhetetlen szagtól szenved Adán a Becsei út lakosainak egy része, miután a családi házaiktól nagyjából 30 méterre lévő két szennyvízaknába ürítik rendszeresen a szennyvizet a szippantós járműveikből a kommunális közvállalat dolgozói és magánszemélyek is.

Az egyik, névtelenségét kérő utcabeli férfitől megtudtuk, hogy naponta átlagosan hét-nyolc szippantós jármű, köztük teherautó és traktor vontatású tartálykocsi szabadul meg szállítmányától a Moholi út és a Tisza-hídra vezető bekötőút találkozásánál lévő két szennyvízaknában. Mint mondta, minden ürítés után negyed óráig olyan bűz terjeng a környéken, hogy nem lehet ajtót és ablakot nyitni.

– A szippantósok többnyire délutánonként hordják ide és engedik bele a szennyvizet szennyvízaknákba. Ezzel az a gond, hogy nagyon büdös, ha nem lenne az, akkor tőlem gond nélkül üríthetnék itt a tartálykocsikat. Amikor engedik ki a szennyvizet, akkor olyan fekáliaszag van, hogy egyszerűen nem lehet kinyitni az ajtót és az ablakot, nem lehet szellőztetni a házban, de a frissen mosott ruhákat sem érdemes kiteregetni. Gond az is, hogy a híd építésekor a Tisza irányába megnyitottak egy folyosót. Korábban erre felé nem fújt ennyire a szél, de most még az is erre hordja a bűzt, ami beszorul a portákra. A környéken nincs folyamatosan büdös, de amikor kiürítik a szippantós járműből a szennyet, akkor 15–20 percig elviselhetetlen a bűz. Ha ez alatt az idő alatt fordul még egyet a szippantós vagy jön egy másik, akkor viszont folyamatos a bűz. Emiatt szóltunk Koós Vilmos községi kommunális felügyelőnek, aki azt mondta, hogy a házak messzebb vannak 20 méternél az aknáktól, így a szippantósok nyugodtan beleengedhetik a szennyvizet az aknába. Nekünk azonban nem a távolsággal van a bajunk, hanem a szaggal. A kommunális felügyelő egy hónapja azt ígérte, hogy intézkedik, de azóta nem történt semmi – közölte az utcabeli lakos, aki hozzátette: a környéken felmerült, hogy a bűz megszüntetése miatt petíciót írnak az adai önkormányzatnak. Bár szerinte nem ez a megoldás, hanem ügyvédet kell fogadni és bíróságon beperelni az illetékeseket.

Az adai önkormányzatban is érdeklődtünk, hogy mennyire szabályos kiengedni a szippantós járművekből egy-egy szennyvízaknába a szennyvizet, megemlítve a Becsei úti helyzetet. Kérdésünkre Horti György, Ada község nagyberuházásokkal és helyi gazdaságfejlesztéssel megbízott osztályvezető közölte, hogy a szennyvíz ürítésére több szennyvízaknát jelöltek ki, amire két okból is szükség volt:

– A moholi szennyvíztisztító telepnél nem szabad szennyvizet üríteni, mert a friss szennyvíz tönkreteszi a létesítmény bakteriális állományát. Az a jó, ha a teleptől legalább egy-két kilométerre engedik a hálózatba a szennyvizet. Továbbá, hogy a lakosság ne engedje a szennyvizet az esővízárkokba, az ugarba és a kanálisokba, ezért Adán és Moholon kijelöltünk néhány szennyvízaknát, ahol ki lehet engedni a szennyvizet. Többek között a Moholi úton, a hídnál is van egy ilyen akna. A kommunális felügyelő egy hónapja kezdeményezte, hogy jelöljük ki ezeket a helyet. Egyetértettem vele, és azt ajánlottam, hogy fessük be a szennyvízaknák fedelét és helyezzünk el táblát, hogy ez szennyvízkitöltő akna. Ezeket az aknákat táblával és színnel fogjuk jelölni, valamint zúzott kővel borítjuk be a környéküket, hogy ne legyen sár – közölte Horti György.

Az osztályvezető elmondta, hogy a szippantósok számára nehéz olyan helyet találni, ami jól hozzáférhető, illetve elérhető távolságra van, mert a lakosság pénztárcájára is tekintettel kell lenniük. Ha távoli helyeket jelölnének ki, akkor a közvállalat és a magánszemélyek is megemelnék a tarifát, áthárítva a költségeket a lakosságra. Horti György megjegyezte, hogy a Moholi úton lévő akna egyelőre megmarad kitöltő helynek, mert másként nem tudják megoldani. A bűzzel kapcsolatosan elmondta, hogy a szippantósok nem locsolják az akna mellé a szennyvizet, így a szag csak az ürítésnél jelentkezik, amíg a szél el nem fújja.