2024. április 26., péntek

Még tart az árvíz elleni küzdelem

Az elmúlt néhány napban 503 személyt kellett kimenteni az elárasztott területekről

Az árvíz sújtotta területek legnagyobb részén stagnál a folyók vízszintje, kivéve a Déli-Morava vízgyűjtő területét, ahol a Kruševac melletti Đunis és Žitkovac faluk környékén továbbra is kritikus a helyzet. Bár a Nyugati-Morava vízszintje elkezdett csökkenni, Trstenik környékén kedden mégis nagyjából 400 hektárnyi termőföld és fóliasátor került víz alá. A Nagy-Morava vízszintje kedd éjszaka nagyjából 30-40 centiméterrel emelkedett. A szakértők a keddi nap folyamán számítottak az árhullám tetőzésére.

Predrag Marić, a Belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegének vezetője elmondta, hogy keddre virradóra Đunisnál volt a legválságosabb a helyzet, ott 20 centiméterrel növekedett a vízszint. Goran Nikolić, Marić munkatársa pedig megjegyezte: egyelőre nem világos, hogy Đunisnál miért emelkedett a Déli-Morava vízszintje, mivel a szakemberek arra számítottak, hogy ennek pont az ellenkezője fog történni. Marić a folytatásban arról beszélt, hogy a Belügyminisztérium munkatársai éjszaka az érintett területen minden egyes háztartást felkerestek, hogy meggyőződjenek a lakók épségéről.

– A vízállás szinte mindenhol stagnál, sőt, néhol csökken. Ugyanakkor a medrükből kilépett folyók vize továbbra sem kezdett el visszahúzódni az elöntött területekről. A helyzetet nehezíti, hogy az időjárás-előrejelzés szerint újabb esőzések várhatók – foglalta össze Marić.

Az árvíz kezdete óta 503 személyt kellett kimenteni otthonából, vagy a terepről, derült ki Predrag Marić, a Belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegvezetőjének nyilatkozatából. Marić arra kérte a helyi önkormányzatokat, hogy teljes kapacitásukkal kísérjék figyelemmel a helyzetet.

Goran Puzović, a Srbijavode közvállalat igazgatója elmondta, hogy a tíz önkormányzatban, ahol néhány nappal ezelőtt rendkívüli állapotot hirdettek, továbbra is hatályban vannak a megfelelő intézkedések. Mivel az érintett régióban újabb esőzésre és hóolvadásra számítanak, az illetékesek továbbra is homokzsákokat osztanak ki a terepen, tette hozzá Puzović, aki szerint az államnak nagyjából 11 milliárd dinárt kellene az árvízvédelemre fordítania. A Srbijavode összeállította a fokozottan veszélyeztetett helyszínek listáját, ezen 175 lokáció szerepel. Ahhoz, hogy ezeket biztonságossá tegyék, pénz szükséges, nyomatékosította Puzović, majd leszögezte: a megelőzés kulcsfontosságú, hiszen ha a folyók elkezdenek kilépni medrükből, akkor már szinte semmit nem lehet tenni, csak menteni a menthetőt.

Aleksinac környékén a víz elkezdett visszahúzódni, az illetékesek pedig megkezdték szanálni a kárt. Ljubiša Đurković, Prokuplje polgármestere elmondta, hogy a helyi roma telepről 21 családot kellett evakuálni. Prokupljeba tartálykocsikkal szállítják az ivóvizet, mivel a csapvíz egyelőre ihatatlan.

Kuršumlijában a községi képviselő-testület döntést hozott arról, hogy a költségvetésből tíz családnak családonként 100 ezer dinárt utaljanak ki, nyilatkozta Radoljub Vidić polgármester, majd hozzátette, hogy olyan családokról van szó, akiknek a házát elöntötte a víz és lakberendezésük teljesen megsemmisült. A községben szintén a roma telep házai, tákolmányai a legérintettebbek, hat építményt ledöntött a víz, a többit pedig elöntötte. 120 roma maradt otthon nélkül és Vidaković elmondása szerint a községi illetékesek igyekeznek tartósan megoldani a helyzetüket. Kuršumlijában egyébként a helyzet rosszabbodására számítanak, hiszen a Kopaonikon nagyobb mennyiségű hó kezdett el olvadni.

Žitorađában kedden óta ismét fogyasztható a csapvíz, valamint megkezdték az elöntött házak fertőtlenítését, közölte Goran Stojković polgármester. A községben 15 családnak kellett átmenetileg elhagynia otthonát.

Kraljevóban kedden nagyjából ezer hektár termőföld volt még víz alatt és több családi házat is földcsuszamlás veszélyeztetett. A lakókat egyelőre nem költöztették ki, a helyi válságstáb munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzetet ezeken a területeken. A földcsuszamlás egyébként több, árvíz sújtotta területen is veszélyt jelent.

Kedden továbbra is több útvonal járhatatlan volt. A Kuršumlija–Kuršumlijska Banja, a Merćez–Lukovska Banja, a Blaževo–Merćez–Kuršumlija, Kraljevo–Goč útvonalon egyáltalán nem közlekedhetnek gépjárművek, a Koznica–Ploča–Jošanička Banja útvonalon pedig két szakaszon csak egy sávban lehet közlekedni, derült ki a Szerbiai Autó-Motoros Szövetség jelentéséből, amelyben a földcsuszamlások jelentette veszélyre is figyelmeztették a gépjárművezetőket.

A kormány tagjai a terepen járva hétfőn ígéretet tettek arra, hogy pénzügyi lehetőségeihez mérten a kormány segíteni fog az árvízkárosult családoknak és mezőgazdasági termelőknek. Az árvízhelyzetről a kormány keddi ülésén volt szó, az ülésről kiadott közleményben az áll, hogy a kormány minden tőle telhetőt megtesz a veszélyeztetett területeken élők megóvásáért, a tönkrement infrastruktúrát pedig minél előbb fel kell újítani. Arról is szó esett, hogy a felújítást és az arra szánt anyagiak célszerű elköltését is ellenőrizni kell majd.