2024. április 26., péntek
UKRÁN VÁLSÁG

A szeparatisták nem tágítanak

Megostromoltak egy oroszpárti őrhelyet

Ukrán kormánycsapatok péntekre virradóra megostromolták a Moszkva-barát lázadók egyik őrhelyét a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban, a lövöldözésben nem hivatalos hírek szerint legalább egy ember meghalt. A szeparatisták nem tágítanak, semmibe veszik azt a megállapodást, amelyben előző nap a genfi négyes válságértekezleten megállapodtak. Az egyezség szerint a kelet-ukrajnai Moszkva-párti egyenruhásokat lefegyverzik, az elfoglalt épületeket elhagyják, és az ukrán kormánycsapatok is be kell szüntetik az erőszakot.

Az ukrán seregtől zsákmányolt, oroszbarát szakadárokkal „feldíszített” páncélosok még most is Szlovjanszk utcáin cirkálnak (Fotó: Beta/AP)

Az ukrán seregtől zsákmányolt, oroszbarát szakadárokkal „feldíszített” páncélosok még most is Szlovjanszk utcáin cirkálnak (Fotó: Beta/AP)

Donyecki szakadárok erre azt közölték, nem hagyják el az általuk elfoglalt kormányépületet, dacolva a kijevi hatóságokkal, és kockáztatva a genfi nemzetközi megállapodást. Az egyoldalúan kikiáltott Donyecki Népköztársaság szóvivője kijelentette: csoportja csak akkor hajlandó kiüríteni a kormányépületet, ha az „illegális” kijevi kormány is távozik a parlamentből és az elnöki hivatalból.

Az aktivisták – sokan közülük fegyveresek – továbbra is megszállva tartanak állami épületeket legalább kilenc kelet-ukrajnai településen.

TIMOSENKO KATONAI SEGÍTSÉGET KÉRT AZ AMERIKAI KONGRESSZUSTÓL

Katonai segítséget kért az amerikai Kongresszustól Ukrajna számára Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök, jelenlegi elnökjelölt, a Haza (Batykivscsina) párt vezetője – közölte pártja sajtószolgálata. Timosenko szerint országának teljes körű katonai segítségre van szüksége. Kiemelte a haditechnikai támogatást – ezen belül légvédelmi és páncéloselhárító technikát – és a segítségnyújtást a kiképzésben. A feszültség enyhítéséről kötött csütörtöki négyoldalú genfi megállapodásról szólva úgy vélekedett, hogy az az „első lépés volt a helyes irányban”.

JANUKOVICS A NAPOKBAN VISSZATÉR?!

A napokban visszatérhet Ukrajnába Viktor Janukovics, a Kijevben februárban megbuktatott ukrán államfő – állítja a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap pénteki számában. Az újság külpolitikai elemzője emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin csütörtöki élő televíziós fórumán megvédte az ukrán parlament döntésével február 22-én leváltott politikust, s közölte, hogy a február vége óta Oroszországban tartózkodó Janukovics „nem elmenekült, hanem kénytelen volt elhagyni az országot”, s azt is kijelentette, hogy a május 25-ére kitűzött ukrajnai elnökválasztást törvénytelennek tekinti, minthogy Ukrajnának (Janukovics személyében) legitim elnöke van. Mindez alátámasztja azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Janukovics a közeljövőben visszatérhet Ukrajnába. A cikkíró azt állította, hogy orosz és ukrán szakértők, valamint az Oroszországhoz csatolt Krím félsziget vezetői is lehetségesnek tartják a megbuktatott ukrán elnök hazatérését.

NEM LESZ VASFÜGGÖNY

Nem lesz vasfüggöny Oroszország és a Nyugat között – ezt a következtetést vonta le a Nyezaviszimaja Gazeta orosz államfő televíziós fórumán elhangzottakból, Putyin ugyanis hangsúlyozta, hogy Moszkva jó kapcsolatokra törekszik minden partnerével, Nyugaton és Keleten egyaránt. A Kreml jelenlegi legfőbb üzenete, hogy „oroszok vagyunk, ez a mi orosz világunk, a Krím a miénk, ez igazságos, és meg fogjuk védeni” – állapította meg az orosz napilap, úgy vélvén, Putyin nem a nemzetközi közösségnek, hanem hazája népének üzent.

Az újság szerint az orosz lakosság és a Nyugat elsősorban azt akarta hallani Putyintól, hogy a hatalom milyen lépéseket tervez Ukrajnával kapcsolatban. Az államfő többször is kitért annak a magyarázatára, hogy miért nem avatkozik be az ukrán válságba.