2024. április 26., péntek

Nagypénteki keresztre feszítések

Vakbuzgó keresztény hívők idén is keresztre szögeztették magukat a Fülöp-szigetek északi részén, hogy megemlékezzenek Jézus Krisztus keresztre feszítéséről, miközben helyi és külföldi turisták szemlélték a rítust nagypénteken, Ázsia legnagyobb római katolikus vallású országában.

Ruben Enaje immáron huszonnyolcadszor szögeztette magát keresztre. Az évente elvégzett rítusba akkor fogott, amikor túlélt egy épületről való lezuhanást. (Fotó: Beta/AP)

Ruben Enaje immáron huszonnyolcadszor szögeztette magát keresztre. Az évente elvégzett rítusba akkor fogott, amikor túlélt egy épületről való lezuhanást. (Fotó: Beta/AP)

Egyházi vezetők és egészségügyi tisztviselők ezúttal is felléptek a gyakorlat ellen, amelyben keveredik a római katolikus önfeláldozás a helyi hittel, ennek ellenére az évente megrendezett hagyományos szertartásban sokan vesznek részt, és rengeteg nézőt vonz az északi Pampanga tartományba.

Az 53 éves Ruben Enaje San Pedro Cutud település egy dombjánál szögeztette magát keresztre, immáron huszonnyolcadszor. Az évente elvégzett rítusba akkor fogott bele, amikor túlélte, hogy lezuhant egy épületről. Római katonának öltözött emberek acélszögeket vertek tenyerébe és lábába. A vezeklő ember szenvedését hatalmas tömeg követte figyelemmel. Lasse Spang Olsen 48 éves dán filmrendező maga is csatlakozott Enajéhez, valamint nyolc Fülöp-szigeteki fanatikushoz, és őt is keresztre szögezték. Két évvel ezelőtt filmet készített Enaje keresztre feszítéséről, és azt követően határozta el példájának követését, hogy kétszer is megbetegedett. Szenvedését egy kis kamera rögzítette, miközben kollégája egy másikkal is felvette. Olsen az égre mutatva azt mondta, „Ez személyes ügy köztem és Isten között. Fantasztikus érzés, de ne próbálják ki!”

A vakbuzgó hívők azért vállalkoznak a megpróbáltatásra, mert úgy vélik, a szélsőséges áldozattal vezekelnek bűneikért, csodálatos módon felgyógyulnak betegségükből, és így adnak hálát Istennek.