2024. április 26., péntek

Közel ezer munkanélkülit tartanak számon

Adán több mint kétszáz állást hirdettek meg az állásbörzén

A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat adai kirendeltsége és a községi önkormányzat pénteken tizedik alkalommal rendezett állásbörzét Adán, az általános iskola tornatermében, ahol több száz álláskereső jelent meg. Az állásbörzén 18 adai, moholi és zentai munkáltató 211 állásajánlatot hirdetett meg a munkaközvetítő szolgálatnál nyilván tartott csaknem ezer munkanélküli számára.

Sofija Šemović, a munkaközvetítő adai koordinátora elmondta, hogy az állásbörzére meghívták a munkaközvetítő nyilvántartásában szereplő összes álláskeresőt.

– Ada községben 948 munkanélkülit tartunk számon, egyharmaduk általános iskolai végzettségű, további egyharmaduk középiskolát végzett, a maradék felsőfokú képzettséggel rendelkezik. Elég sok köztük a főiskolai és egyetemi végzettségű, akik a szakmai felkészítő és a gyakornoki pályázatok közzétételére várnak, hogy ezt ledolgozhassák, majd folyathassák a munkát a szakmájukban.

Bilicki Zoltán adai polgármester elmondta: a munkanélküliség mellett nagy gond az elvándorlás is, és azt csak az általános gazdasági fellendülést állíthatná meg:

– Mindent megteszünk az ipari zóna fejlesztéséért, hogy a beruházók megtelepedjenek nálunk. A közelmúltban szerződést kötöttünk egy szlovák vállalattal, amely 25 munkahelyet létesít a nyár végéig. Egy hazai és egy svájci fémipari cég szeretne befektetni az ipari zónában, ők 50 fő alkalmazását fontolgatják. Az elkövetkező hetekben az ipari zónában megkezdődik egy benzinkút építése, illetve tavasszal még egy horvát fémipari vállalat kezdi meg az üzem építését. Ez a két beruházás 50 új munkahelyet jelent.

Az állásbörzén néhány száz állástalan jelent meg. Köztük Madarász Dániel, akik 2012 nyarán szerzett informatikus-villamosmérnöki diplomát a szabadkai Műszaki Főiskolán, azóta munkát keres:

– Tavaly is részt vettem az állásbörzén, ahol több helyre beadtam a kérvényem. Több meghallgatáson voltam, de nem jártam sikerrel. Remélem, hogy az idén kedvező elbírásában részesül az önéletrajzom. Én hasznosnak tartom az állásbörzét. Remélem, mielőbb munkát kapok a szakmámban.

Az ötvenéves Farkas Verona kereskedő végzettséggel rendelkezik, de közel egy éve munkanélküli. Az állásbörzén kereskedői munkát keres, de szerinte kicsi az esély, hogy talál is. Mint mondta, több céghez beadta az adatait, de ilyen idős korban nehéz munkát találni, mivel a munkáltatók 35 éves kor felett nem akarják alkalmazni, mindenfelé csak a fiatalokat keresik.