2024. április 26., péntek

Szerb–német együttműködés

Gerhard Schröder volt német kancellár hiszi, hogy Szerbia kész a reformok útját járni

Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke csütörtökön Gerhard Schröder volt német kancellárral találkozott Belgrádban. A beszélgetés során a két ország közötti kapcsolatok elmélyítésére helyezték a hangsúlyt. A találkozó folytatásában a felek részt vettek a Szerbia–Németország Fórum Egyesület megalakulásának alkalmából szervezett fogadáson. A szóban forgó egyesület a két ország közötti gazdasági és politikai együttműködés lehetőségeit kívánja kiaknázni.

Vučić itt beszélt arról, hogy Szerbia előtt nehéz út áll: komoly kül- és belpolitikai feladatokat kell elvégeznie, reformokat kell végrehajtania, valamint kigyógyítania magát a szocialista önigazgatásból, hogy végül a piacgazdaság modern országává válhasson. Vučić abbéli reményének adott hangot, hogy akármennyire is nehéz lesz ez az út, Szerbia előtt ígéretes jövő áll. A siker az államvezetés munkájától, felkészültségétől és figyelmességétől függ, hangsúlyozta Vučić, majd meggyőződését fejezte ki, hogy ha a szerb kormány ilyen szellemben fog dolgozni, akkor Schröder, Angela Merkel kancellár és a német nép támogatását is élvezheti.

Schröder jelenleg a Nord Stream Részvénytársaság részvényesei bizottságának az elnöklője. A Nord Stream az Északi Áramlat tengeralatti földgázvezeték-hálózat tulajdonosa és működtetője. A fogadáson kifejtette: a Balkán országai nélkül az Európai Unió nem teljes. Reális az elképzelés, hogy Szerbia legkésőbb 2020-ig az EU tagjává válhat. Schröder hiszi, hogy Szerbia kész a reformok útját járni. A volt kancellár biztató jelnek tartja, hogy a március 16-i rendkívüli választásokon a szerbiai polgárok azokra a pártokra szavaztak, amelyek az európai integrációt támogatják. Reményét fejezte ki, hogy a Szerbia–Németország Fórum Egyesület hozzájárul a két ország közötti kapcsolatok elmélyítéséhez, hiszen ez egész Európa fejlődésének a szempontjából fontos.

– Németország számára Szerbia kulcsfontosságú ország a Balkánon. Az aktuális összetételű kormánynak sikerült jobbá tennie kapcsolatát a régió országaival. Ez elsősorban Aleksandar Vučić érdeme. Németország politikailag stabil és gazdaságilag fejlődő Balkánt óhajt. Ezért Németország nemcsak nyilatkozatok formájában támogatja Szerbia európai útját, hanem konkrét intézkedésekkel. 2000-től napjainkig Németország 1,6 milliárd euró bilaterális támogatást biztosított Szerbiának. Ekkora összeget egyik másik ország sem juttatott az országba. Ezt a gyakorlatot folytatni kell, Szerbiának további támogatásra van szüksége. Hiszem, hogy a csatlakozási tárgyalások megkezdése után sok külföldi beruházó dönt majd Szerbia mellett – fogalmazott Schröder, aki a nap folyamán találkozott Boris Tadićtyal, az Új Demokrata Pár elnökével is.