2024. április 26., péntek

Közelebb a hívekhez

Belgrádból Pancsovára kerül a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia székhelye

Szerbia, Montenegró, Koszovó és Macedónia katolikus püspökei részvételével, április 7-e és 9-e között Nagybecskereken tartotta XXX. plenáris ülését a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia. Az eseményről tegnap sajtótájékoztatón számolt be dr. Német László SVD nagybecskereki püspök és Mirko Štefković, a szabadkai püspökség titkára.

A püspöki konferencián részt vett msgr. Orlando Antonini apostoli nuncius, msgr. Zef Gashi SDB bári érsek, a Konferencia elnöke, msgr. Stanislav Hočevar SDB belgrádi érsek, msgr. Pénzes János szabadkai püspök, msgr. Ilija Janjić kotori püspök, msgr Đuro Gašparović szerémségi püspök, msgr. Kiro Stojanov szkopjei püspök, msgr. Đura Džudžar görög katolikus apostoli exarchátus, msgr. Német László SDB nagybecskereki püspök és msgr. Dodë Gjergji prizreni apostoli kormányzó.

A találkozón előterjesztették a Szentszéknek, hogy a nemzetközi konferencia helyett alakuljanak nemzeti konferenciák, a pedofíliával kapcsolatban elfogadták a Szentszék által előterjesztett dokumentumokat, a találkozó fontos döntése, hogy Belgrádból Pancsovára helyezték át a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia székhelyét. Erre az után kerül majd sor, hogy az előirányzott épület felújítási munkálatai befejeződnek.

– Három fontos dologról döntött a konferencia. Az első, hogy kérjük a Szentszéktől, hogy engedje meg a Nemzetközi Püspöki Konferenciának a felosztását négy különböző nemzeti konferenciára. A másik határozat a kiskorúak ellen elkövetett bűnökkel kapcsolatos, a Szentszék által 2001-ben és 2011-ben meghozott irányelvek elfogadása volt. Az egyház nagyon szigorúan kezeli ezeket a bűnöket. Tudjuk, hogy az utóbbi másfél-két évtizedben Nyugat-Európában erről volt hangos a világ. Kötelezően, minden Püspöki Konferenciának ki kellett dolgoznia a szabályokat, amelyek elsődleges célja, hogy megvédjék a gyermekeket, hogy segítsünk az ilyen bűnök áldozatain, és jogi eljárást vezessünk a bűnök elkövetői ellen. A katolikus egyházban a legszigorúbb büntetés az ilyen esetekben a kizárás a papi rendből. A harmadik fontos határozat pedig az, hogy a belgrádi érsekség épületéből Pancsovára kerül a Püspöki Konferencia székhelye. Ezzel közelebb kerültünk a híveinkhez, hiszen Vajdaságban él a szerbiai katolikusoknak a 95 százaléka – nyilatkozta Német László SVD nagybecskereki püspök. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy püspöksége területén az elmúlt hat év alatt két esetben folyt vizsgálat a gyermekek ellen elkövetett bűn gyanúja miatt, de mindkét esetben megalapozatlannak bizonyult a gyanú.

Remélhetőleg a Püspöki Konferencia székhelyének áthelyezése nem csak protokolláris jelentőséggel bír, hanem majd hozzájárul ahhoz, hogy hatékonyabban rendeződjenek a katolikus egyház és a szerb állam közötti nyitott kérdések. Ilyen a szabadkai Teológiai-Katekétikai Intézet akkreditációjának a kérdése és a külföldön végzett katolikus papok diplomáinak a honosítása, amire 1993 óta nincs lehetőség. De rendezni kellene az ingatlanadó egyházakra vonatkozó kérdéseit, a papok egészségügyi és szociális biztosítását is. Komoly kérdés a vagyon-visszaszármaztatás is. Mert 2006 óta a katolikus egyház az elkobzott vagyonának a tíz százalékát sem kapta vissza. Úgy tűnik, hogy ezt nemcsak az adminisztráció hozzáállása lassítja, hanem az, hogy továbbra sincs meg a kellő politikai akarat erre. A Püspöki Konferencia résztvevői szerint Szerbia EU-s közeledése alkalmat kínál arra, hogy a vagyon-visszaszármaztatást nyomásgyakorlás útján felgyorsítsák.