2024. május 10., péntek

Hiány van az MMR vakcinából is

Kruševacon csak a kétéves gyermekeket oltják be, a kisiskolásoknak nem jut elég oltóanyag

Az ötkomponensű védőoltások hiánya mellett az MMR (morbilli–mumpsz–rubeola = kanyaró–fültőmirigy gyulladás–rózsahimlő) vakcinából is kisebb az ellátmány, mint az szükséges lenne. Dragan Vuksanović, a rasinai körzeti immunizáció-koordinátor beszámolója szerint egyes egészségházakban ugyan van MMR vakcina, azonban az ellátmány csupán a kétéves gyermekek beoltására elég. Hozzátette, hogy a védőoltás közbeszerzési eljárása folyamatban van és remélhetőleg mihamarabb megérkeznek a vakcinák.

– Biztos vagyok abban, hogy a védőoltáshiány nem fog komolyabb fennakadást okozni az immunizáció folyamatában – mondta Vuksanović és megjegyezte, hogy a szülőknek semmi okuk sincs az aggodalomra.

A koordinátor szerint a legutolsó 930 adagot tartalmazó MMR vakcinaszállítmány decemberben érkezett a körzetbe, ez pedig kevés volt, ugyanis negyedévente legalább 1200 adag védőoltásra van szükségük, hogy a kétéves gyermekek oltását, és a kisiskolás korú gyermekek oltásismétlését is elvégezzék. A rasinai körzet egészségházai ezért a legújabb közbeszerzés során 4150 adagot rendeltek meg, amelyből Kruševac 2400 adagot kapna. A szakember szerint ezzel a mennyiséggel az oltást és az oltás ismétlést is el tudják majd végezni.

– Addig is a kétéves korú gyermekek élveznek elsőbbséget, hiszen ebben a korban a legsebezhetőbbek a gyermekek. Az kisiskolás korúak oltásismétlését akkor folytatjuk majd, amint megérkezik az újabb ellátmány – szögezte le Vuksanović.

A Köztársasági Egészségbiztosítási Alap (RFZO) ugyanakkor bejelentette, hogy a védőoltások közbeszerzési eljárását március 31-én befejezték, és a megvásárolt védőoltások között MMR vakcinák is vannak. Közleményük szerint március 5-én felmérték a szerbiai közegészségügyi intézetek védőoltás-tartalékait, amely szerint a rasinai körzetben 516 adag MMR vakcina volt, míg Szerbia területén 55 094 adag MMR vakcina volt, ezt elegendőnek tartják a következő ellátmány megérkezéséig. Hozzáteszik, hogy a védőoltások beszerzési szerződését március 31-én írták alá, a megvásárolt védőoltások szétosztásával pedig a Batut Intézet van megbízva, tehát az RFZO elvégezte a feladatát.