2024. április 26., péntek
BIRKÓZÁS EURÓPA-BAJNOKSÁG, FINNORSZÁG

Arany magyarok!

Lőrincz Tamás és Bácsi Péter a kontinens legjobbja, Frísz Krisztián az éremért, Aleksandar Maksimović és Báló Petar a vigaszágon birkózott

A magyar kötöttfogású birkózóválogatott 3-4 éremért utazott el a finnországi Vantaa-ba, a tegnap befejeződött Európa-bajnokságra, s végül kettővel, de a legfényesebbel tértek haza, miután renoméjukhoz méltó módon Lőrincz Tamás (71 kg) és Bácsi Péter (80 kg) döntőbe jutott, és nyert, s kellemes meglepetésként Szabó László (75 kg) is éremért küzdhetett, de veszített. Szöcsi a döntőben az azeri Raszul Csunajevvel találkozott, Peti pedig a török Selcuk Cebivel.

A 71 kg-os döntőben előbb Lőrinczet intették meg, de ellenfele nem tudott mit kezdeni vele a szőnyegen, s ezzel el is múlt az első menet. A második elején fordított volt a helyzet, és Tamás látványos dobással vezetést szerzett, majd pillanatok alatt be is tusolta ellenfelét, és a magyar lobogóval tiszteletkört futott a csarnokban! Bácsi mérkőzése szinte kópiája volt mindennek: őt küldték előbb szőnyegre, de a török szorításából könnyen szabadult, igaz, ő sem tudta ellenfelét megpörgetni. Itt is tehát a második menet döntött, amelyben tisztán a jobban felkészült magyar akarata érvényesült, űzte-hajtotta a törököt, és megérdemelten nyert, megszerezve ezzel Magyarország második aranyát a kontinensviadalon!

Az Eb utolsó két napján egyébként szépen keresztezték útjaikat a magyar és a szerbiai versenyzők, hiszen Lőrincz első ellenfele a tatai és a dunaharaszti edzőtáborokból jól ismert Aleksandar Maksimović volt (4:0, parterre-ből indított fordított emelés), Bácsi pedig Báló Petarral találkozott (8:0, technikai tus) a rajton. A szerbiai versenyzők tehát vigaszágra kerültek, de ott kikaptak, és nem birkózhattak éremért. Az említett két magyar amúgy parádés birkózással jutott el a döntőig, tusokkal és technikai tusokkal kövezték ki az utat. Főleg az olimpián az első mérkőzésen lesérült Bácsi volt a káprázatos, hiszen összesen 34 technikai pontot csinált ellenfelein, miközben rajta egyet sem. Rajtuk kívül Szabó küzdhetett még az éremért, akit finn, fehérorosz és török ellenfél legyőzése után az orosz Alekszandr Csehirkin állított meg az elődöntőben, a bronzmeccsen pedig az azeri Ervin Murszalijev volt az ellenfél, akinek egy perc után eleredt az orra vére, majd a szőnyegről próbálkozhatott, de nem tudott mit kezdeni Szabóval. A meccset végül az azeri tapasztalata döntötte el, 8:0 lett a vége.

Szombaton a zentai Frísz Krisztiánnak szoríthattunk, aki az előmérkőzésen 8:3-ra győzte le a grúz Lasa Gogitadzét, a legjobb 16-ban technikai tussal, 8:0-ra verte az izraeli Andrij Csarjukot, a negyeddöntőben szintén meggyőző fölénnyel, 7:0 arányban múlta felül a horvát Tonomir Sokolt, de az elődöntőben ismét ráfutott a súlycsoport legjobb európai versenyzőjére, a bolgár Alekszandar Kosztadinovra, és kikapott. Sajnos, a bronzmérkőzés sem sikerült neki, mert nem egész két perc alatt az orosz Ivan Kujlakov ellen is veszített. Klubtársa, a szintén zentai Nemes Viktor (75 kg) vasárnap szintén jól kezdett, hiszen spanyol és moldovai rivális legyőzésével a negyeddöntőben találta magát, de ott a dán Mark Madsen az útját állta.

Bajnokok, nők, 63 kg: Anastasia Grigorjeva (lett). 75 kg: Sztanka Zlateva (borlgár), … 5. Németh Zsanett (magyar).

Férfiak, szabadfogás, 70 kg: Ruszlan Dibirgadzsijev (Azeri), … 5. Gulyás Zsombor (magyar). 86 kg: Abdulrasid Szadulaev (orosz), … 3. Veréb István (magyar).

Kötöttfogás, 59 kg: Alekszandar Kosztadinov (bolgár), … 5. Frísz Krisztián (szerbiai). 66 kg: Hasszán Alijev (azeri), … 3. Lévai István (szlovákiai). 71 kg: Lőrincz Tamás (magyar), … 7. Aleksandar Maksimović (szerb). 75 kg: Alekszandr Csekirkin (orosz), … 5. Szabó László (magyar). 80 kg: Bácsi Péter (magyar), … 7. Báló Petar (szerbiai). 85 kg: Zsan Belenjuk (ukrajnai). 98 kg: Artur Aleksanjan (örmény). 130 kg: Riza Kayaalp (török), … 5. Lám Bálint (magyar).