2024. április 26., péntek
BIRKÓZÁS

Négy magyar éremesélyes

A hétfőn rajtolt felnőtt-Európa-bajnokságon a szerbiai válogatottak közül Davor Štefanektől várhatjuk a legjobb eredményt

A finnországi Vantaa-ban megkezdődött a birkózó-Európa-bajnokság. A versenyt immár az új súlycsoportokban bonyolítják le, továbbá nem a megszokott menetrend szerint, mert a hétfői versenynapon a nők és a szabadfogású versenyzők egyaránt rajtoltak. Ezekben a kategóriákban péntekig tartanak a küzdelmek, a kötött fogást pedig szombaton és vasárnap bonyolítják le.

Szerbia színeiben összesen hat versenyző lép fel, legközelebb pedig a szabadfogású Zaur Efendijev (70 kg), aki pénteken próbál minél jobb eredményt elérni.

Sreten Damnjanović szövetségi kapitány és Sztojan Dobrev edző a kötöttfogású csapatba öt versenyzőt jelölt, Frísz Krisztiánt (59 kg), Davor Štefaneket (66 kg), Aleksandar Maksimovićot (71 kg), Nemes Viktort (75 kg) és Báló Petart (80 kg), tehát a három zentai mellé egy szabadkai és egy belgrádi fért bele a keretbe. Az új idényben mutatott forma alapján Štefaneknek lehet a legnagyobb esélye az éremszerzésre. Egyrészt azért, mert ez a súlycsoport láthatóan nagyon megfelel neki, másrészt pedig azért, mert a közelmúltban a világ egyik legerősebb tornájának számító Magyar Nagydíjon parádés birkózással szerezte meg az aranyérmet. Emlékeztetőül: a szerbiaiak közül pont ő volt az, aki felnőttmezőnyben legutóbb érmet nyert, méghozzá 2012-ben, a belgrádi Eb-n. Szombaton ő és Frísz, vasárnap pedig Maksimović, Nemes és Báló lép szőnyegre.

A magyar csapattal kapcsolatban természetesen sokkal nagyobbak az elvárások, hiszen világklasszis versenyzők alkotják:

Négy súlycsoportban komoly éremesélyeink vannak, már ami a papírformát illeti. Itt a két Lőrinczre, Bácsira és Kissre gondolok, a többiek irányában a tisztes helytállás az elvárás, nekik rutinszerzés céljából fontos ez az Eb. Sajnos nem lehet ott a csapatban még egy húzóemberünk, a sérült Módos Péter. A fiúk egyébként egészségesek, nagyjából megfelelnek nekik ezek a súlycsoportok, azzal, hogy Lőrincz Tamás és Bácsi Péter a vb-n eggyel könnyebb kategóriában indul majd. A 130 kg-mal kapcsolatban leültünk Deák-Bárdos Misivel, s úgy döntöttünk, hogy neki immár a birkózáson kívüli élet megszervezése a fontosabb, így Lám Bálintra esett a választás, aki e súlycsoportban a jövő, ő indulhat majd az olimpián – nyilatkozta a Magyar Szónak Struhács György magyar kötöttfogású szövetségi kapitány, akinek tehát a következő versenyzők vannak a csapatában: Knipli Csongor (59 kg), Kozák István (66 kg), Lőrincz Tamás (71 kg), Szabó László (75 kg), Bácsi Péter (80 kg), Lőrincz Viktor (85 kg), Kiss Balázs (98 kg), Lám Bálint (130 kg).

A női mezőnyben a magyar nem számít gyenge csapatnak, hiszen nagyversenyek győztesei és érmesei is helyet kaptak benne. Az első versenynap azonban egy kellemetlen meglepetést hozott, hiszen a tapasztalt – és aktuális felnőtt világbajnok – Sastin Marianna (58 kg) alulmaradt a hazai közönség által biztatott, háromszoros junior-Eb-győztes Petra Ollival szemben.

A második versenynapon Galambos Ramóna (60 kg) rajtolt. Ramóna kadét világ- és Európa-bajnok, és az ifjúsági mezőnyt teljesen átugorva rajtolt élete első felnőttversenyén, de mindjárt a rajton ráfutott az azeriak felnőtt világ- és Európa-bajnokára, Julija Ratkevicsre, és kikapott.

A szabadfogásúak 97 kilós kategóriájában Szmik Attila két siker után a 2012-es Európa-bajnoktól, az orosz Abduszaman Gagyiszovtól szenvedett vereséget, a második nap Molnár József (57 kg) a tavalyi Eb-döntős fehérorosz Vladiszlav Andrejevtől kapott ki. E fogásnemben talán még nehezebb érmet szerezni az oroszok, azeriak… mellett, de meglepetésben azért reménykedni lehet.

Az első nap bajnokai, nők, 48 kg (19 induló): Marija Sztadnik (Azerbajdzsán), … 7. Dénes Mercédesz (Magyarország). 58 kg (12): Valerija Koblova-Zsolobova (Oroszország), … 7. Sastin Marianna (Magyarország).

Férfiak, szabadfogás, 65 kg (20): Magomed Kurbanalijev (Oroszország). 97 kg (20): Hetag Gazjumov (Azerbajdzsán), … 7. Szmik Attila (Magyarország).