2024. április 26., péntek

A rumai Mitasban járt a cseh államfő

Miloš Zeman cseh államfő vezetésével mintegy ötven fős cseh küldöttség járt tegnap Szerbiában. Látogatásuk célja a két ország közötti gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzése. A Szerbiai Gazdasági Kamarában cseh–szerb üzleti fórumot tartottak. Miloš Zeman Bojan Pajtić tartományi kormányfő társaságában látogatást tett a rumai Mitas gumiabroncsgyárba, amely a legjelentősebb cseh beruházásnak számít Vajdaság területén.

A több mint 550 munkást foglalkoztató üzemben évente 16 200 tonna jó minőségű gumiabroncs készül. A cseh elnök örömét fejezte ki, hogy a vállalatban dolgozók többet keresnek, mint amekkora a vajdasági átlagbér. Zeman szavai szerint ez arról tanúskodik, hogy a munkaadók felelősségteljesen viseltetnek a foglalkoztatottak iránt.

– Örülök, ha a gyárlátogatásokon nem morcos képű, hanem mosolygós munkásokkal találkozom – jegyezte meg a cseh elnök.

Bojan Pajtić a rumai Mitast a Szerbia – azon belül Vajdaság – és Csehország közötti jó kapcsolatok ékkövének nevezte. Hamarosan új raktárat épít a gyár Rumán, ami a tartományi kormányfő szerint azt bizonyítja, hogy a cseh beruházó megtalálta számítását az országban.

Miloš Zeman a Szerbiai Gazdasági Kamarában arról beszélt, hogy a cseh vállalatok hozzájárulhatnak a szerbiai gazdaság és az itt élő polgárok helyzetének javításához. Az államfő szerint a cseh beruházások jelentőségét tovább növeli, hogy Szerbiában nagyon magas, 26 százalékos a munkanélküliségi ráta.

Velimir Ilić építésügyi és területrendezési miniszter, aki részt vett a cseh–szerb üzleti fórumon, arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a Škoda „Szerbiába költöztetheti termelésének egy részét”. A tárcavezető szerint a cseh autógyár szerbiai képviselője, az Auto Čačak, készen áll arra, hogy a saját üzemeiben végezze a Škoda autók bizonyos alkatrészeinek beszerelését. Ennek eredményeképp a szerbiai vásárlók olcsóbban juthatnak majd hozzá az ismert cseh autógyár gépjárműveihez.