2024. április 26., péntek

Az EU-ban Magyarországon csökkent a legjobban a munkanélküliségi ráta

Nem változott februárban az euróövezeti munkanélküliségi ráta, a várt emelkedés nem következett be. A legnagyobb mértékben Magyarországon csökkent éves összevetésben a mutató az Európai Unióban – közölte kedden az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala.

A 28 tagú Európai Unióban szezonális kiigazítással 10,6 százalékra csökkent februárban a munkanélküliségi ráta a januári 10,7 százalékról. 2013 februárjában 10,9 százalékon állt a mutató.

A legalacsonyabb munkanélküliséget Ausztriában (4,8 százalék) regisztrálták februárban, a legmagasabbat pedig Görögországban (a legfrissebb, 2013 decemberi adat szerint 27,5 százalék), illetve Spanyolországban (25,6 százalék).

A legnagyobb mértékben Magyarországon csökkent a munkanélküliségi ráta 2013 és 2014 januárja között: 11,2 százalékról 8,3 százalékra.

Az Eurostat adataira reagálva a Fidesz kiemelte, Magyarország jobban teljesít a munkanélküliség elleni küzdelemben, mint a Gyurcsány-korszakban, és mint más európai országok általában. A Fidesz szerint bizakodóak lehetnek, hiszen 22 éves csúcson van a foglalkoztatás, több mint 4 millióan dolgoznak, az ország tartós növekedési pályára lépett.