2024. április 26., péntek

A bombázás áldozataira emlékeztek

Miloš Vučević polgármester tegnap részt vett azon az emlékező összejövetelen, amelyet március 24-e alkalmából szerveztek: a NATO katonai szövetség 1999-ben ezen a napon kezdte meg büntető hadjáratát Szerbia és Slobodan Milošević rezsimje ellen. Az önkormányzat, a katonaság illetékesei, a harcosok szövetségének tagjai, valamint a bombázásban meghalt katonák hozzátartozói megkoszorúzták az áldozatok emlékművét.

– A NATO-bombázást városunk tragikusabb történelmi eseményei közé soroljuk. Mindenekelőtt az áldozatokra kell emlékeznünk. Sem őket, sem a hazát védelmezőket nem felejtjük el. Történelmünk tragédiáiról nem szabad megfeledkeznünk, így akadályozhatjuk meg azt, hogy megismétlődjenek. Utódaink szebb élete érdekében korszerű társadalmat, erős országot kell létrehoznunk. Március 24-éről a jövőben is emelt fővel fogunk megemlékezni. Újvidék nem felejt – mondta a polgármester.

A 15 évvel ezelőtti légitámadások 78 napig tartottak, hatalmas kárt tettek az ország infrastruktúrájában, számos emberéletet követeltek.

Előre Európa felé! A Szerb Megújhodási Mozgalom közleményben emlékeztetett arra, hogy a 15 évvel ezelőtti, lelketlen bombázásban Újvidék sokat szenvedett, és remélik, hogy az áldozatokra mindörökké emlékezni fogunk, a jövőnk érdekében. – 15 évvel ezelőtt Slobodan Milošević vesztes politikájáért fizettünk, ennek a politikának mégsem sikerült megállítania társadalmunk demokratizálódását, az európai úton való haladását. Másfél évtized után Szerbia megállíthatatlanul nyomul Európa felé, megkezdődött a korrupcióellenes harc, nyomozások indultak a múlt súlyos bűncselekményeinek felderítésére, szoros kapcsolatot alakítunk ki szomszédainkkal... A bombázások áldozatai és mindazok, akik a pusztító politika miatt szenvedtek, arra köteleznek bennünket, hogy a fent leírt útról ne térjünk le – olvasható a párt városi bizottságának közleményében.