2024. április 26., péntek

Újabb óriástüntetések Venezuelában

Újabb óriástüntetést és ellentüntetést tartottak Venezuelában szombaton a kormány politikáját ellenzők, illetve Nicolás Maduro elnök hívei. Bejelentették azt is, hogy a korábbi tiltakozó akciók összecsapásaiban megsebesült résztvevők közül ketten belehaltak sebeikbe, így a halálos áldozatok száma 33-ra nőtt.

A „kormányzati diktatúra”, az infláció, a romló közbiztonság és a rendőrségi brutalitás miatt tiltakozó többezres tömeg az elmúlt napokban letartóztatott két ellenzéki polgármester, valamint Leopoldo Lópoz ellenzéki vezető őrizetben tartása ellen is tüntetett Caracasban. Jelen volt Henrique Capriles, az ellenzék korábbi elnökjelöltje is, aki egyebek között arról beszélt, hogy a kormány hibájából a nép éhezik és nem jut gyógyszerhez, az ellenzéki aktivistákat pedig üldözik.

A főváros központjában Maduro elnök hívei vonultak fel, egyebek között a korábbi tüntetések vandalizmusa ellen tiltakozó jelszavakat skandálva. Megjelent közük maga az államfő is, aki ismét a jobboldalt hibáztatta az országban uralkodó helyzetért, és különösen elítélte, hogy az ellenzék „szélsőséges, újfasiszta” kifejezéseket használ, és a terrorizmus eszközeit is igénybe veszi. Hozzátette, hogy az igazságszolgáltatás nem marad el.

A legutóbbi tüntetéseken a helyszíni jelentések szerint komolyabb incidens nem történt, de szombaton jelentették be, hogy korábbi megmozdulások két sebesültje meghalt. A kormányellenes akciók egyik fő helyszínén, a nyugat-venezuelai San Cristóbalban egy fejlövést kapott buszsofőr hunyt el, az ország középső részében pedig egy 26 éves fiatalember, aki egy barikádnál kapott halálosnak bizonyult lövést.